Bratić: Pojedinci koji su osramotili prosvjetu besramno negoduju na moje zakonske odluke

    2 sedmice pre 290 pregleda Izvor: DAN

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić kaže da je izbor direktora javnih ustanova, realizovan u zakonskom roku, na osnovu jasno uspostavljenih i, na zakonu utemeljenih, kriterijuma, a ne političke volje, bilo kog pojedinca ili interesne strukture. Bratić je u intervjuu za portal Dana istakla da će, ukoliko se, zbog različitih okolnosti, i dese nedovoljno izbalansirana rješenja pri izboru direktora i njihovih pomoćnika, sve biti ispravljeno transparentno, na javnim konkursima i, naravno, u skladu sa zakonom.

” Glas javnosti doživljavam kao korektivni faktor i uvažavam stav građana”, naglašava Bratić.

Odgovarajući na pitanje da li su svi direktori škola smijenjeni po zakonu i kako komentariše činjenicu da se ponovo našla na udaru zbog tih smjena, ministarka odgovara potvrdno.

“U svim javnim nastupima, koje sam imala od imenovanja za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta, nedvosmisleno sam isticala da će poštovanje Ustava i zakona ove zemlje biti temelj svakog mog djelovanja i svih aktivnosti koje će se sprovoditi u Ministarstvu na čijem sam čelu. U tom smislu, i izbor direktora javnih ustanova, realizovan je u zakonskom roku, na osnovu jasno uspostavljenih i, na zakonu utemeljenih, kriterijuma, a ne političke volje, bilo kog pojedinca ili interesne strukture”, kaže Vesna Bratić.

O peticiji za njenu smjenu je čula iz medija i nema poseban komentar.

“Smatram da je čak i političkim laicima i površnim posmatračima sada već jasno da kontinuirani napadi, koji pristižu sa različitih, umišljenih i bezraložno bučnih, adresa, koje djeluju sve dezorijentisanije, služe jedino kreiranju dimne zavjese za prikrivanje višedecenijskog javašluka u obrazovnom sistemu i nezakonitih radnji naših prethodnika”, navodi Bratić.

A onda je dodala.

“Besramno je i nečasno trenutno negodovanje pojedinaca koji su osramotili crnogorsku prosvjetu pretvaranjem obrazovnih ustanova u partijske ćelije, vođenjem različitih spiskova i evidencija, aferama, kupovinom glasova i različitim, za školski sistem, nedoličnim djelovanjem. U tom smislu, oštre reakcije vidim i kao odraz bijesa zbog ukinutih ličnih privilegija, ali i činjenice da se takvoj skarednoj politici u crnogorskom školskom sistemu konačno stalo na put”, ističe ministarka.

Odgovarajući na pitanje da li za svoj rad ima podršku poremijera Zdravka Krivokapića ministarka Bratić kaže da smatra da je to suvišno pitanje.

“Svaki rad koji je, naravno, pošten, u skladu sa zakonima i Ustavom Crne Gore, ali i programskim opredjeljenjima Vlade, ima podršku premijera, tako da ovo pitanje smatram suvišnim” , kaže Vesna Bratić.

Na pitanje da li ostaje i pri izboru direktorice škole u Baru, ona ističe da glas javnosti doživljava kao korektivni faktor i uvažava stav građana.

“To govori o demokratskim kapacitetima i zrelosti, i Države i društva. O kratkom vremenskom roku za sprovođenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju je već bilo riječi – ukoliko se, zbog različitih okolnosti, i dese nedovoljno izbalansirana rješenja pri izboru direktora i njihovih pomoćnika, sve će biti ispravljeno transparentno, na javnim konkursima i, naravno, u skladu sa zakonom”, zaključuje Bratić

Najnovije vijesti

U nedjelju do 40 stepeni

31. jula 2021. 22:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 23442 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 10748 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 9216 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 8627 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8489 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 8118 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7694 pregleda
%d bloggers like this: