Bratić u Beranama: Prioritet je razvoj namjerno zapostavljenih slobodarskih Berana od bivše vlasti

    4 sedmice pre 135 pregleda

Uspješni i poboljšani odnosi sa lokalnom samoupravom, pomoć razvoju ovog namjerno zapostavljenog dijela Crne Gore, ostaju prioritet, shodno kome će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opština Berane nastaviti sa učvršćivanjem veza, dobrom i uspješnom saradnjom.

To je konstatovano na sastanaku ministarke, prof. dr Vesne Bratić, koja je boravila u radnoj posjeti Beranama, i rukovodstva Opštine, na čelu sa vršiocem dužnosti predsjednika Markom Lalevićem.

Nakon riječi dobrodošlice, Lalević je saopštio na sastanku predstavnika državne i lokalne vlasti, održanom u zgradi Opštine, da je zahvaljujujući ministarki Bratić, koja je uvažila inicijativu Opštine Berane, konačno riješen problem prevoza đaka u mjesnoj zajednici Štitare, tako što je poništena odluka bivšeg ministra o dodjeli kombi vozila, a kojom Berane nije bilo obuhvaćeno.

„Nakon dvije godine bezuspješnih prepiski sa bivšim ministrom prosvjete Damirom Šehovićem, koji se oglušivao na zahtjev Opštine Berane i stanovnika MZ Štitare, Osnovna škola u Štitarima konačno će dobiti kombi vozila za prevoz učenika“, podsjetio je Lalević.

On je razgovorao sa ministarkom o Gimnaziji „Panto Mališić“, najstarijoj srednjoj školi u Beranama, koja je osnovana 1913. i uskoro obilježava 100 godina postojanja. Predložio je da Ministarstvo podrži zajedničku inicijativu Opštine Berane i Gimnazije o otvaranju Istraživačkog naučnog centra u Beranama, po ugledu na Petnicu u Srbiji.

„Tu bi se okupljali svi najbolji učenici srednjih, osnovnih škola, nadareni studenti, sa kojima bi radili emenintni profesor iz Crne Gore i okruženja, čime bi opština Berane postala regionalni centar znanja i obrazovanja što vas rezultat na takmičenju i pokazuje da već jesmo“, rekao je v. d. predsjednika Opštine.

Upoznao je Bratić sa situacijom u kojoj se nalazi škola u Donjim Lugama, podsjećajući da se školska zgrada već dugi niz godina nalazi u veoma zapuštenom stanju.

„Inženjeri zaposleni u Opštini Berane još prije nekoliko godina uradili su projekat rekonstrukcije škole na Donjim Lugama za koji tadašnje Ministarstvo, na čijem je čelu bio Damir Šehović, nikada nije obezbijedilo sredstva i uradilo bilo šta po tom pitanju urpkos brojnim zahtjevima lokalne uprave“, naglasio je Lalević.

V. d. predsjednik je naveo da je u planu izgradnja novog vrtića u Beranama,kao i nove zgrade Centra za kulturu.
Istakao je da bi u narednom peridou trebalo pristupiti adaptaciji spomen kuće vojvode Gavra Vukovića, prvog crnogorskog ministrta inostranih poslova, čije ime nosi prestižna škola koja okuplja mlade diplomate iz Crne Gore i svijeta.

Lalević je u razgovoru sa ministarkom predložio da zgrada u kojoj se nalaze prostorije opštinske Komunalne policije, a koja je u vlasništvu Ministarstva prosvjete, bude rekonstruisana zajedničkim ulaganjima Opštine i Ministarstva, kako bi se na taj obezbijedio veći prostor, a od čega bi svi imali korist.

Podsjetio je da je u Beranama urađeno mnogo u cilju unapijeđenje sportske infrastrukture.

„Posle izgradnje savremene Sportske hale u Beranama i renoviranja istočne tribine Gradskog stadiona, već naredne godine počinje rekonstrukcija zapadne tribine. Time će biti upotpunjena sportska infrastruktura čime će se stvoriti najbolji uslovi za treninge kako za kolektivne, tako i za individualne sportove.

„Uz veliku podršku Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG), koji je do sada kroz saradnju sa Opštinom uložio značajna sredstva u uređenje Gradskog stadiona, sportisti su dobili mjesto za odigravanje utakmica i mjesto kakvo zaslužuju. Fudbalski savez nije stao na toj pomoći, nego su pomogli i postavljanje reflektora“, rekao je Lalević.

V. d. predsjednika Opštine Berane založio se u razgvoru sa ministarkom za akreditaciju novih studijskih programa kako bi Berane postalo univerzitetksi centar sjevera Crne Gore, naglašavajući da kapaciteti za to postoje i podsjećajući ujedno da Dom učenika i studenata u našem gradu ima kapacitet od 200 mjesta.

Ministarka Bratić je, uz zahvalnost na ljubaznom prijemu, pozdravila slobodarski karakter grada, istovremeno podsjećajući na važnost dobrih odnosa i osnaživanja saradnje, naročito sa, nepravedno zapostavljenim, opštinama Sjevera Crne Gore:

„Svjedoci smo da je neravnomjeran razvoj naše zemlje i dugotrajno zapostavljanje sjevernog regiona samo jedan u nizu loših postupaka bivše vlasti, koji je rezultirao činjenicom da sve više mladih ljudi napušta svoju zemlju. Stoga ćemo, u okviru nadležnosti i mogućnosti našeg resora, sa posebnom pažnjom pristupiti problemima sa kojima se suočavaju mladi ljudi, ne bi li stvorili perspektivu za ostanak u našoj zemlji. Podržaćemo projekte ulaganja u renoviranje škola, i izgradnju vrtića. Radićemo na prepoznavanju najvažnijih problema sa kojima se suočavaju stanovnici Berana i sagledati mogućnost za udruženo djelovanje“, poručila je ministarka Bratić.

Sekretar za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Goran Folić kazao je da je Opština kandidovala dosta projekata prema Ministarstvu za ovu godinu.

Pomoćnik u Sekretartijatu za opštu upravu i društvene djelatnosti Mladen Stijović otvorio pitanje rješavanja situacije u kojoj se nalazi Srednja medicinska škola „Dr Branko Zogović“ u Beranama, a vezano za novootvorebna odjeljenja u okviru mješeovitih škola u Plavu, Rožajama i Bijelom Polju. Posjetio je da je ova škola u Beranama osnovana 1995. godine.

Nakon sastanak u zgradi Opštine Berane, ministarka Bratić i v. d. predsjednika Lalević razmijenili su prigodne poklone.

Ministarka Vesna Bratić je zajedno sa v. d. predsjednika Opštine Berane Markom Lalević i saradnicima obišla Osnovnu školu u Lubnicama, lokacije gdje se planira izgradnja novog dečjeg vrtića, odnosno zgrade Centra ze kulturu u Beranama, posjetila Polimski muzej i manastir Đurđevi Stupovi.

Tokom obilaska, delegacija Ministarstva je imala prilike da posjeti i čuveni Polimski muzej, u kome je prijem organizovala direktorica ustanove, Violeta Folić, a ministarka je uživala u izložbi radova poznatog slikara Miomira Miša Popovića, ali i u brojnim vrijednim eksponatima stalne postavke Polimskog muzeja.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20817 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8336 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7604 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7543 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7301 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7223 pregleda
%d bloggers like this: