Mali Oglasi
EXIT

BRATSTVENIČKI SKUP U PLJEVALJSKOM SELU CRLJENICE

  • 3 mjeseca pre
  • 882 pregleda
  • Izvor: Dan

Bratstvo Đondović organizovalo je prvi bratstvenički skup u pljevaljskom selu Crljenice na mjestu gdje je njihov predak sagradio kuću prije dvjesta godina. Prije godinu dana Đondovići su štampali knjigu „Bratstvo Đondovića”, a ove godine su odlučili da organizuju i prvi bratstvenički sabor.

Dobrodošlicu bratstvenicima poželio je autor pomenute knjige Božo Đondović koji je pozvao bratstvenike da se okupljaju i narednih godina. On je kazao da je saborovanje najbolji način da se sačuvaju rođačke veze i poznanstva. Bratstvenike je prigodnom besjedom pozdravio Žarko Đondović koji je podsjetio da su se Đondovići prije dvjesta godina naselili u Crljenicama i da se pouzdano ne zna odakle su došli. Prema njegovim riječima, mjesto na kom je organizovan sabor i danas se zove „Stara kuća”, jer je po predanju tu bila prva kuća njihovog rodonačelnika Jovana. On je naveo i podatak da se u turskom popisu iz 1851. godine pominju Đondovići u selu Crljenice. Krsna slava Đondovića je Sveti Nikola.

Jedan od najboljih narodnih guslara na srpskom nacionalnom prostoru Vaso Đondović otpjevao je i narodnu pjesmu o Đondovićima, kazujući kroz stihove istorijat porodice.

Copyright © 2019 PV Informer. Sva prava zadržana.