Brisel kritikovao Abazovića zbog napada na medije: Vlasti da promovišu slobodu medija, uzdržati se od političkog pritiska na novinare

    2 meseca pre 165 pregleda Izvor: cdm.me

U Izvještaju paketa proširenja Evropske komisije o Crnoj Gori, Brisel je ukazao na to što su visoki vladini zvaničnici u nekoliko navrata upućivali “snažnu kritiku u javnosti na račun rada javnog emitera i pojedinih privatnih medija”, naglašavajući da bi vlasti trebalo da se uzdrže od vršenja političkog pritiska na novinare. Podsjećamo, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović samo četiri dana nakon parlamentarnih izbora 2020. godine kazao je da treba ugasiti portal CdM javno poručujući da “takvi mediji ne treba da postoje”.

“Vlasti treba da promovišu okruženje pogodno za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, tako što će odmah reagovati i javno osuditi govor mržnje i prijetnje, i uzdržati se od vršenja političkog pritiska na novinare, uključujući i kroz njihove javne izjave”, navodi se u izvještaju.

Konstatuje se da je ostvaren ograničen napredak u rješavanju nasilja nad novinarima i medijima. Potrebni su, kako navode, dalji napori za efikasno istraživanje, vjerodostojno rješavanje i adekvatno sankcionisanje slučajeva napada na novinare.

Parlamentarna većina u obračunu sa pojedinim medijima

Hajka protiv medija i novinara kojima nije naklonjena vladajuća većina u Crnoj Gori krenula je odmah nakon parlamentarnih izbora održanih u avgustu 2020. godine.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović samo četiri dana nakon izbora poručio je da treba ugasiti portal CdM. Abazović je tada javno pozvao oglašivače da se ne reklamiraju na portalu CdM, a građane da izbrišu aplikaciju.

“Takvi mediji ne treba da postoje”, poručio je on, nezadovoljan što je CdM objavio informaciju o napadu na mladića u Nikšiću samo zbog toga što je nosio majicu sa crnogorskim obilježjem – grbom.

NVO “Ne damo Crnu Goru“, čiji je jedan od osnivača lider koalicije “Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić, podnijela je krivičnu prijavu protiv publiciste Ranka Đonovića, zbog političke analize objavljene u Dnevnim novinama.

Javni servis je novoj vlasti bio na meti u kontinuitetu, prvo su se, podsjećamo, brutalno obrušili na tadašnju njihovu novinarku Tamaru Nikčević i njenog gosta Milorada Popovića, a okomili su se i na novinarku tog medija Dušku Pejović nezadovoljni pitanjima koja je u intervjuu postavila Abazoviću.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 30992 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 13227 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12587 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 12095 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12053 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11376 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10767 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10636 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9131 pregleda
%d bloggers like this: