Brković obećava plate dok mu država uzima šume

    3 godine pre 1172 pregleda Izvor: vijesti.me

Vlasnik kompanije “Vektra Jakić” Dragan Brković kazao je da će do kraja mjeseca početi sa isplatom zaostalih dugovanja radnicima, ne želeći da komentariše gotovo izvjesnu odluku države da sa njegovom firme raskine koncesioni ugovor o korišćenju pljevaljskih šuma zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza.

Uprava za šume raskinula je koncesioni ugovor sa kompanjom “Vektra Jakić” zbog nepoštovanja ugovornih obaveza, a konačnu odluku donijeće Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

To je “Vijestima” potvrđeno iz resora Milutina Simovića, kojem je “Vektra Jakić” uložila žalbu, tražeći da se rješenje poništi.

Proizvodnja je prekinuta sredinom decembra prošle godine, svi radnici poslati su kućama i duguje im se 12 zarada. Posljednju su primili prošlogodišnju junsku platu koja im je isplaćena u oktobru 2018.

Od nove godine zarade im se obračunavaju u minimalnom iznosu, a neki od radnika “Vijestima” su kazali da će najvjerovatnije tokom predstojeće nedjelje organizovati protest ispred ulaza u firmu, kako bi još jednom skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze.

Pedesetak radnika napustilo je “Vektru Jakić” i zaposlilo se u manjim pilanama, a veliki broj njih tužio je firmu tražeći isplatu zaostalih plata.

Na pitanje da li “Vektra Jakić” ima perspektivu, Brković je kazao: “Da ne vjerujem u to, ne bih u kompaniju uložio sto miliona eura”.

Nije želio da govori o dugovanjima preduzeća, ni kako planira da riješi nagomilane finansijske probleme.
Vlada je ranije prihvatila predlog Uprave za šume za pokretanje postupka za raskid ugovora. U prvostepenom postupku, Uprava za šume je donijela rješenje o raskidu ugovora, “poštujući sve zakonom propisane procedure u tom postupku”.

“Shodno Zakonu o upravnom postupku DOO ‘Vektra-Jakić’ je izjavila žalbu na predmetno rješenje i nakon toga predmetni spisi su poslati drugostepenom organu tj. ovom ministarstvu na rješavanje po žalbi”, kazali su “Vijestima” u Ministarstvu poljoprivrede.

Shodno Zakonu, Ministarstvo je dužno da o žalbi odluči u što kraćem roku, ali ne dužem od 45 dana od dana prijema žalbe.

“Taj rok je u toku, a Ministarstvo će rješenje po žalbi donijeti u zakonom definisanom roku”, saopštili su iz Ministarstva, ne navodeći kada ističe rok.

Uprava za šume tražila je i dobila saglasnost od Vlade da raskine koncesioni ugovor sa “Vektrom Jakić” zbog neredovnog izmirivanja koncesione naknade, kršenja odredbe o izgradnji i održavanju šumskih puteva i zaštite šuma. Koncesionar je kršio odredbe ugovora o uzgoju šuma na koje se obavezao, a nijedne godine nije koristio nedrvne proizvode iz šume.

Brković nije želio da govori o dugovanjima preduzeća, ni kako planira da riješi nagomilane finansijske probleme

U izvještaju Uprave za šume o relizaciji koncesionih ugovora u prvom kvartalu ove godine, navedeno je da “Vektra Jakić” po rješenjima o zaduženju za 2016. i 2017. i dospjelim ratama po osnovu reprograma poreskog duga duguje 3,47 miliona eura.

Ranije je Poreska uprava raskinula sa Brkovićevom firmom ugovor o reprogramu poreskih potraživanja, čime je za naplatu dospio cjelokupni dug po osnovu koncesione naknade od 6,39 miliona eura.

Podgorička firma je u julu 2006. za 1,6 miliona eura kupila cjelokupnu imovinu korporacije “Jakić” i ponudila investicije od 6 miliona eura i zapošljavanje 320 radnika. Kao uslov za kupovinu, Brković je od države tražio da mu ustupi koncesije na korišćenje pljevaljskih šuma na period od 30 godina.

Njegov zahtjev je prihvaćen, pa su firmi dodijeljeno šume na korišćenje u 13 gazdinskih jedinica na teritoriji Pljevalja na period od 30 godina, počev od 1. januara 2007.

Po osnovu koncesione naknade, Uprava za šume godišnje je trebalo da prihoduje 1,6 miliona eura.

Konkursom je predviđena godišnja sječa od 103.531 metar kubnih četinara i 36.189 kubika lišćara.

Visina koncesione naknade koja je jedinstvena za svih 13 gazdinskih jedinica za četinare iznosi 13,5, a za lišćare 6 eura.

Država plaća šest miliona za kredit koji je potpisao Ivanović 

Iz državnog budžeta biće plaćeno oko šest miliona eura za kredit “Vektre Jakić” dobijen iz Abu Dabi fonda za razvoj, a za koje je država dala garanciju.

Ugovore za te kredite potpisao je bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović u oktobru 2015. godine, kada je likvidnost firme bila upitna.

“Vektra Jakić” je tada bila u stečaju kroz reorganizaciju sa dugovima većim od imovine.

Specijalni policijski tim je početkom aprila iz Ministarstva poljoprivrede izuzeo dokumentaciju o svim kreditama iz Abu Dabi fonda.

“Vektra Jakić” je od kredita trebalo da pokrene fabriku peleta, koja je svečano i otvorena u aprilu 2016. godine, ali su tim povodom ambasadorki Ujedinjenih Arapskih Emirata, predstavnicima ministarstva i novinarima pokazane vreće tuđeg peleta. Na džakovima je ostao vidljiv slabo prilijepljeni logo stvarnog proizvođača – andrijevičke fabrike “Biotel”.

Kao sredstvo obezbjeđenja kredita, Ministarstvo poljoprivrede je upisalo hipoteku na pogon peletare čija knjigovodstvena vrijednost iznosi 5,5 miliona eura.

Od 2007. imovina “Vektre Jakić” je pod hipotekom. Vlasnik svih nekretnina je mađarska OTP banka, zbog nevraćenog kredita od sedamdesetak miliona eura.

Odgovarajući na pitanje poslanika Raška Konjevića, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović nedavno je u Skupštini izjavio da je IRF sa “Vektrom Jakić” raskinuo Ugovor o kreditu iz Abu Dabi fonda.

“Sva dokumentacija proslijeđena je Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore kao zakonskom zastupniku Ministrstva radi preduzimanja svih potrebnih radnji i aktivnosti koje se odnose na naplatu pottraživanja. Zaštitnik u skladu sa zakonom pokrenuo postupak prinudne naplate“.

Simović je kazao da je Poreska uprava u aprilu podnijla predlog za uvođenje stečaja u Vektri Jakić. Prvo ročište bilo je zakazano za 8. jul, ali je odloženo, a novo je zakazano za 19 septembar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: