Broj umrlih u Gazi blizu 30.000, UN upozorava na ‘neminovnu’ glad

    2 meseca pre 225 pregleda Izvor: slobodnaevropa.org

Borbe ne jenjavaju u Pojasu Gaze, u kojoj je broj poginulih sada blizu 30.000. Dok agencije Ujedinjenih nacija (UN) upozoravaju na ekstremno loše humanitarne uslove na sjeveru Pojasa Gaze, posrednici u sukobu insistiraju na tome da bi do primirja moglo doći u narednim danima.

Kako prenosi AFP, Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je 91 osoba poginula u noćnom izraelskom bombardovanju.

Posrednici iz Egipta, Katara i Sjedinjenih Američkih Država tražili su šestosedmičnu pauzu u ratu, koji je počeo nakon što je palestinska militantna grupa Hamas, koju SAD i Evropska unija smatraju terorističkom, napala Izrael 7. oktobra.

Dok izraelski planovi za poslijeratnu Gazu isključuju bilo kakvo spominjanje palestinskih vlasti, njihov glavni saveznik SAD i ostatak međunarodne zajednice navode da bi revitalizovana palestinska uprava trebalo da preuzme kontrolu nad Pojasom Gaze ako i kada Izrael postigne svoj cilj eliminacije Hamasa, koji upravlja tom enklavom od 2007.

U srijedu je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al Maliki rekao da je potrebna „tehnokratska“ palestinska vlada bez Hamasa „kako bi se zaustavio ovaj ludi rat i olakšale operacije pomoći i obnove“.

Njegova vlada, sa sjedištem na Zapadnoj obali, podnijela je ostavku u ponedjeljak, a premijer Mohamed Štaje naveo je da je potrebna promjena a promjenom nakon završetka rata.

On je rekao da „sada nije vrijeme za nacionalnu koalicionu vladu“ koja bi mogla uključivati Hamas i stranku Fatah predsjednika Mahmuda Abasa, koja kontroliše palestinske valsti.

Al Maliki je na konfereniciji za novinare u Ženevi rekao da bi vladu, u koju je uključen Hamas, „bojkotovale brojne zemlje, kao što se već dogodilo“.

„Hamas bi to trebao da razumije i vjerujem da oni podržavaju ideju da se u periodu tranzicije uspostavi tehnokratska vlada „, rekao je.

Nakon diplomatskih intervencija, posrednici su rekli da bi dogovor o primirju konačno mogao biti nadohvat ruke, a navodno uključuje i oslobađanje nekih izraelskih talaca u zamjenu za nekoliko stotina palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je Izrael pristao da zaustavi vojne aktivnosti u Pojasu Gaze za muslimanski sveti mesec Ramazan, ako se postigne sporazum da dok ekstremistički pokret Hamas oslobodi taoce koje je oteo u napadu na Izrael u oktobru. I Doha je sugerisala da će pauza u borbama uslijediti prije početka Ramazana, koji počinje 10. ili 11. marta, u zavisnosti od lunarnog kalendara.

Dok su stotine hiljada stanovnika Gaze pobjegle na jug od početka rata, oni koji su ostali na sjeveru suočavaju se sa sve očajnijom situacijom, upozorile su humanitarne grupe.

„Ako se ništa ne promijeni, u sjevernoj Gazi prijeti glad“, rekao je u utorak Savjetu bezbjednosti UN-a zamjenik izvršnog direktora Svjetskog programa za hranu Carl Skau.

Kancelarija UN-a za humanitarna pitanja upozorila je na „gotovo neizbježno“ širenje gladi.

UN-ov svjetski program za hranu saopštio je da nijedna humanitarna grupa nije uspjela da dostavi pomoć na sjever više od mjesec dana, optuživši Izrael za blokiranje pristupa.