BS i Bošnjačko vijeće pozdravili usvajanje Rezolucije o Srebrenici

    3 sedmice pre 270 pregleda Izvor: PV Informer

Pozdravljamo usvajanje Rezolucije UN kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. god, smatrajući da ona predstavlja globalni iskorak u pravcu uspostavljanja kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i prevencije genocida, poručili su iz Bošnjačke stranke.

„Vjerujemo da će ova Rezolucija podstaći kritičko suočavanje sa prošlošću u regiji, na bazi utvrđenih činjenica, kao preduslovu za postizanje trajnog mira i uspostavljanje jedino ispravnog etičkog odnosa prema genocidu u Srebrenici i genocidu uopšte.

Smatramo važnim da se kroz obrazovni sistem i na druge prikladne načine kontinuirano radi na podizanju kolektivne svijesti o genocidu kao neprihvatljivom modelu rješavanja konflikata, ali i o neprihvatljivosti negiranja i relativizacije genocida, te glorifikacije ratnih zločinaca osuđenih za djelo genocida.

Sa potpunim uvjerenjem da ni jedan narod ne može biti genocidan, kao i da ova Rezolucija to ni u jednom svom dijelu ne inplicira, ne samo da potvrđujemo taj stav, već pozivamo na njegovu punu promociju.

Crna Gora je glasanjem za ovu rezoluciju još jednom potvrdila opredjeljenje da bude dio demokratskog i razvijenog svijeta“, zaključuju u saopštenju iz Bošnjačke stranke.

Bošnjačko vijeće u CG: Rezolucija o Srebrenici je civlizacijski dug prema žrtvama genocida

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori pozdravlja usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN) čime je ova najvažnija svjetska međunarodna organizacija odaje dužno poštovanje žrtvama genocida i njihovim porodicama .

„Jako je značajno što je Crna Gora, iskazujući podršku ovom historijskom činu, pokazala svoju opredijeljenost civilizacijskim vrijednostima zadovoljenja pravde, te iskazivanja dužnog poštovanja prema žrtavama genocida u Srebrenici“, navode iz Bošnjačkog vijeća.

Usvajanje Rezolucije iz Bošnjačkog vijeća smatraju „historijski važnim korakom u pravcu suočavanja sa prošlošću i odavanja pune počasti hiljadama žrtava genocida u Srebrenici koji se jula 1995. godine sprovodio u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija uz ćutanje međunarodne zajednice“.

Smatraju važnim što se u tekstu Rezolucije „bez rezerve osuđuju i radnje koje veličaju presuđene ratne zločince, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici. Ujedno se pozivaju i države članice organizacije sistema Ujedinjenih nacija, te druge međunarodne i regionalne organizacijama i civilno društvo, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida u Srebrenici“.

Bošnjačko vijeće naglašava da donošenje ove Rezolucije nije usmjereno niti protiv jednog naroda, već podsjeća na presuđene činjenice da se u Srebrenici desio genocid koji je bio detaljno i sistematski organiziran i izveden i čiji su akteri osuđeni odlukama relevantnih međunarodnih sudova.

Međutim, dodaju, jasno je da su ideološki programi po kojima se desio ovaj genocid još vitalni, i da su u regionu vidljivi pokušaji revizionizma, što iziskuje odlučno suprotstavljanje institucija, organizacija i svih civiliziranih građana.

Ovim činom, smatraju iz Bošnjačkog vijeća, ispunjena je civilizacijska obaveza prema žrtvama i porodicama žrtava pogroma i genocida. Zapravo, dodaju oni, jedino što je međunarodna zajednica sada moglo uraditi za desetine hiljada stradalih i ubijenih, jeste vraćanje moralnog duga, kroz osudu i ustanovljavanje trajnog sjećanja na žrtve genocida koji se 1995. godine dešavao na očigled čitavog svijeta.

„Iskazujemo zahvalnost svima koji su podržali Rezoluciju, kao izraz civilizacijskih vrijednosti, te punog suočavanja sa prošlošću, izgradnje novih mostova pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i bolje budućnosti svih naroda i građana“, zaključuju iz Bošnjačkog vijeća.