BS: Kulturom sjećanja na žrtve holokausta poručujemo da ne zaboravljamo sve nevino stradale žrtve

    4 sedmice pre 60 pregleda Izvor: PV Informer

Baštiniti kulturu sjećanja na žrtve holokausta, znači ne zaboravljati sve nevino stradale žrtve, ali i čuvati pouku i poruku da se isti više nikada i nikome ne ponovi, saopšteno je iz Bošnjačke stranke povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti.
Poslanik BS Amer Smailović kazao je da jevrejski i bošnjački narod dijele slično iskustvo pogroma i istrijebljenja.
“Prisustvom Izložbi povodom 27. Januara, Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti, u organizaciji Skupštine Crne Gore, poslanici BS žele da daju doprinos kulturi sjećanja na stravične pojave kakva je holokaust i pogrom jevrejskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Nažalost, savremeno društvo kao da nije izvuklo pouke iz tog perioda. I danas na tlu Evrope i svijeta postoje retrogradne krajnje desničarske skupine i organizacije koje propagiraju ideje fašizma, šovinizma, netolerancije i stavova kojima se direktno krše ljudska prava”, kazao je Smailović.

Prema njegovim riječima, ni Crna Gora nije pošteđena od ove pošasti.

“Danas se i u javnom diskursu, na društvenim mrežama, ali i najvišim zvaničnim državnim tijelima kakvo je Skupština Crne Gore mogu čuti nečuvene diskusije i negiranje genocida u Srebrenici, kao i javna pozivanja ratnih drugova da budu spremni. Prijetnje zakopanim oružjem i iznošenje stavova da Crnu Goru ne mogu voditi Bošnjaci i Albanci predstavljaju stvaranje klime za kršenje ljudskih prava, a u krajnjem i za one zločine kakvi su zločini protiv čovječnosti, holokaust i genocid.
Ovakvim pojavama treba stati na kraj, konstantno se boriti protiv njih, baštiniti kulturu sjećanja, međuvjerskog i međunacionalnog dijaloga. Potrebno je ustanoviti pravne okvire i mehanizme za sprečavanje i iskorenjivanje pojava kakvi su holokaust i genocid”
, kazao je poslanik Smailović.
On ističe da Skupština Crne Gore mora biti institucija iz koje će se slati iskrene poruke pomirenja i pozivanja na toleraniciju i suživot.

“Smatramo da imenovanjem za predsjednika Odbora za ljudska i manjinska prava poslanika koji ne izražava pijetet prema svim nevinim žrtvama, parlamentarna većina ne pokazuje iskrenu spremnost za dijalogom oko svih pitanja koja dijele Crnu Goru. Bošnjačka stranka će nastaviti sa bojkotom sjednica ovog odbora, jersmatramo da ovakvim postupanjem konstituenata vladajuće većine, nisu stvoreni uslovi za rad na jačanju multietničkog i multivjerskog društva”, zaključuje Smailović.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 25. februar

24. februara 2021. 19:40

Danas predstavljanje novih mjera

24. februara 2021. 13:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15434 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8163 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7327 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6956 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6892 pregleda
%d bloggers like this: