Buduća Vlada mora se posvetiti ekonomiji

    1 godina pre 251 pregleda Izvor: rtcg.me

Buduća Vlada mora se posvetiti ekonomiji, ali i kovid aspektu, odnosno kreiranju kako ćemo živjeti u uslovima KOVID-a 19, ocijenila je za Radio Crne Gore profesorica Ekonomskog fakulteta Danijela Jaćimović.

U svakoj izvršnoj vlasti trebalo bi da budu stručnjaci, zato i opravdava namjeru da se formira ekspertska Vlada. Trebalo bi iskoristiti, kaže Jaćimović, novu ponudu MMF-a o restrukturiranju duga. Uvjerena je da će biti neophodan još jedan rebalans budžeta.

U sadašnjim ekonomskim uslovima, neophodno je što prije formirati Vladu, koja će donositi odluke i rješavati probleme izazvane korona krizom, ocjenila je Jaćimović.

“Smatram da bez obzira koja Vlada dođe ona mora apsolutno i automatski da se pozabavi ekonomskim temama. Mi sebi ne možemo da priuštimo luksuz i idemo od početka i da zanemarimo sve što je realizovano do sada i što je planirano da se uradi“, istakla je ona.

Dosadašnja ekonomska politika, kako kaže, bila je usklađena sa međunarodnim standardime, institucijama, kreditorima, investitorima. I to bi prema njenim riječima trebala da bude osnova za rad nove Vlade. Osim toga, napominje da bude posvećena ekonomskom oporavku, zaštiti postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

“Pored svih ovih ekonomskih postulata moraće da se bavi jož jednim novim-kovid aspektom našeg života i rada. Znači, već u prvim nedjeljama Vlada se mora posvetiti kreiranju načina kako ćemo raditi i živjeti u narednim mjesecima”, navela je profesorica.

Korona kriza, ističe Jaćimović, pokazala je da je biznis pokretač sticanja kapitala stavljen u drugi plan, da je ojačala uloga eksperata i nauke. Zato i ne čudi, potcrtava sadašnja namjera da buduća izvršna vlast bude ekspertska.

Samo je kaže pitanje modela da li će je činiti samo struka ili kombinacija političara i eksperata. 

“Kada govorimo sa ekonomske strane u svakoj vladi trebalo bi da resore ekonomije, finansija vode stručnjaci. To je osnov za vođenje kredibilnih ekonomskih politika koje će ulivati povjerenje građanima koji su izglasali izvršnu vlasti, ali i biti garant međunarodnim akterima sa kojima svaka vlada mora sarađivati”, napomenula je Jaćimović.  

Crnogorski dug, deficit zbog krize dodatno je uvećan. Šansa je da se iskoristi nova ponuda MMF-a, a to je restrukturiranje javnog duga, odnosno otpis jednog dijela i konvertovanje preostalog.

“Ono što je veoma interesantno je da je MMF koji je do sada bio uobičajeni svjetski policajac i zahtjevao finansijsku strogoću preporučuje da pomoć mora nastaviti da stiže bez obzira na uspješnost upravljanja dugom i da se izvršne vlasti moraju pojačati pažnju da pomoć stigne do građana do biznisa da bi se sačuvala ekonomska supstanca, te da se manje bavi pitanjem servisiranja duga”, rekla je Jaćimović.  

Uvjerena je da će nakon formiranja Vlade biti neophodan još jedan rebalans budžeta. Nada se i da će se održati redovnost isplate zarada, penzija i socijala, te da ne bi valjalo, poručuje, da bude njihovog smanjenja. 

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 27. septembar

26. septembra 2021. 23:12

Biografija vladike Metodija

26. septembra 2021. 19:17

SD Krivokapiću: Je li vas sramota?

26. septembra 2021. 17:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26389 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11671 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11017 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10373 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9597 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8623 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda
%d bloggers like this: