BUDŽET OPŠTINE Pljevlja za 2021. godinu 19.225.544 eura

    9 meseci pre 272 pregleda Izvor: pljevlja.me

Skupština opštine Pljevlja usvojila je juče (04. januar 2021. godine), u nastavku 21. sjednice, Budžet opštine Pljevlja za 2021. godinu vrijedan 19.225.544 eura.

Predsjednik Opštine Igor Golubović u uvodnom izlaganju konstatovao je da su prihodi Opštine Pljevlja stabvilizovani, što je, kako je naglasio i bio preduslov da se mnogo lakše nego u prethodnom periodu planira budžet. To je, prema njegovim riječima umanjilo potrebu za kratkoročnim kreditima za 50%.

„Bez obzira na epidemiju Covid 19 virusom u našoj zemlji, bez obzira na nokautiran turistički sektor u Crnoj Gori i značajno umanjenje prihoda u svim primorskim opštinama, značaj industrijskog, energetskog, rudarskog ali i šumarskog centra Crne Gore daje stabilnost prihodima lokalnog budžeta tako da ove godine ulazimo sa prenesenim sredstvima od jedan milion eura u narednu godinu, uz uvećanje od oko 2 miliona eura strogo namjenskih sredstava prikupljenih od naknade za zaštitu i unaprijeđivanje životne sredine“, kazao je predsjednik Opštine.

Prema njegovim riječima, Budžet je urađen u skladu sa smjernicama za pripremu budžeta jedinica lokalne samouprave dostavljenim Opštini Pljevlja od strane Ministarstva finansija, koja je i dobijena kroz formalno iskazano Mišljenje ministarstva.

„Po planovima koje danas iznosimo i branimo, uključene su mjere za unaprijeđenje fikasnosti i efektivnosti rada lokalne uprave, transparentnosti rada lokalne uprave, digitalnu transformaciju u cilju modernizacije poslovanja i komuniciranja sa građanima, održavanje komunalnog reda i zaštitu građana, održavanju javne komunalne infrastrukture, kao i mjere za osnaživanje uslova za život u ruralnom dijelu opštine, promociju i podršku razvoju kulturnog i sportskog života u našem gradu i naravno brizi ka socijalno ugroženim sugrađanima, osjetljivim i ranjivim grupama u našoj zajednici, podršci djeci i omladini“, naglasio je.

On je dodao je da prije mjesec dana usvojen Strateški plan razvoja opštine za narednih pet godina kojim su definisani strateški infrastrukturni projekti u cilju unapređenja stanja životne sredine.

„Kad kažem strateške projekte prije svega mislim na projekte vezane za obnovu vodovodnog sistema u gradu, upravljanje otpadnim vodama i čvrstim otpadom i naravno smanjenje odnosno eliminisanje aero zagađenja u našem gradu.

Tekući, odnosno operativni Budžet planiran je u iznosu od 12.260.292 eura i veći je za 2,06% u odnosu na prošlogodišnji.

„Ovim budžetom se planiraju sva sredstva vezana za rad lokalne uprave, javnih ustanova, održavanja komunalnog reda i komunalne infrastrukture, puteva i vodovoda na seoskom području, organizovanja sportskog i kulturnog života u našem gradu kao i podršci razvoju poljoprivrede, preduzetništva i turizma“, istakao je prvi čovjek opštine Pljevlja.

Kako je istakao Golubović, aktivnosti lokalne samouprave će iz kapitalnih projekata biti okrenute prema:

„Izgradnji i rekonstrukciji vodovodne infrastrukture, sa posebnim naglaskom na izgradnju postrojenja za pripremu vode, gdje očekujemo i značajnu pomoć Vlade Crne Gore; izgradnju i rekonstrukciju objekata za upravljanje otpadnim vodama, gdje smo počeli sa značajnim aktivnostima, obezbedili grant za projektovanje kako bi spremni ušli u izvođenje višegodišnjih radova na izgradnji fekalne i atmosferske kanalizacije u gradu i izgradnju daljinskog grijanja Pljevalja“, kazao je Golubović i dodao da će rukovodstvo Opštine Pljevlja pored  tri strateške aktivnosti nastaviti ulaganja u izgradnju i održavanje gradske saobraćajne infrastrukture uključujući izgradnju tri nova parkinga, sprovođenje mjera energetske efikasnosti objekata koji se griju na fosilna goriva kako u individualnim objektima tako i u objektima kolektivnog stanovanja, putnu infrastrukturu na seoskom području, izgradnju seoskih vodovoda. Budžet Opštine za kapitalni dio usvojen je u iznosu od 6.965.252,00 eura.

Budžet Opštine Pljevlja za 2021. godinu usvojen je sa podrškom 18 odbornika vladajuće koalicije koja vrši vlast u Pljevljima.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26093 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11625 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10791 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10153 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9347 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8847 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: