Budžet usvajaju u petak, počinje priča o rekonstrukciji Vlade?

    3 dana pre 232 pregleda Izvor: dan.co.me

Predlog zakona o budžetu najvjerovatnije će biti usvojen u petak, a za njega će glasati i poslanici Demokratskog fronta i Pokreta za promjene.

Očekuje se da tada bude održan i sastanak predstavnika partija koje čine većinu u Skupštini Crne Gore, na kojem će, navodno, biti razmatrana mogučnost rekonstrukcije crnogorske vlade. Inače, razgovori o rekonstrukciji izvršne vlasti već traju, ali niko ne želi o tome da govori.

Poznavaoci prilika u skupštinskoj većini tvrde čak da će usvajanje budžeta biti znak da je postignut dogovor o rekonstrukciji Vlade.

Kalkulacija je mnogo, ali je izvjesno da do promjena mora doći. U nekoliko navrata to je isticao i lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, a i njegov govor u Hranu, na dočeku mitropolita Joanikija, i pored pomirljivih tonova ide u prilog tome.

– U duhu zajedništva želimo da nastavimo naše odnose koji su u jednom periodu itekako teško poremećeni. Ali vam mogu reći, u ime grupe ljudi koju ja predstavljam, da smo spremni da radimo zajedno i da nađemo bratsko rješenje. Spremni smo da uvažimo druge, ali očekujemo i da mi budemo uvaženi“, kazao je Mandić.

Uvažavanje obje strane podrazumijeva, sva je prilika, i rekonstrukciju Vlade. Prema nekim kalkulacijama ona bi mogla da prođe i bez promjene premijera, ali sa značajnim izmjenama u ministarstvima ili ministarstava. U ovom trenutku se govori o promjeni u najmanje četiri ministarstva, ali obje zainteresovane strane strogo čuvaju informacije o tome.

Da je petak značajan dan na političkoj sceni Crne Gore govori i najava predsjednika Skupštine Alekse Bečića koji je kazao da očekuje da predlog zakona o budzetu za ovu godinu bude usvojen do kraja ove radne sedmice. 

On je kazao da je teško precizno pretpostaviti datum, ali smatra da, ukoliko bi sve išlo dinamično i efikasno, moguće da bude do kraja ove radne sedmice.

„Moj kolegijalni poziv je da svi efikasno pristupe stvaranju formalnih pretpostavki za izglasavanje budzeta“, rekao je Bečić novinarima u Vili Gorica, nakon predstavljanja rezultata istraživanja o stepenu otvorenosti parlamenata u regionu.

On je ponovio da je usvajanje budzeta prioritet svih prioriteta i poslanički klub kojem pripada je od prvog dana spreman da glasa za predloženi budzet.

„Informisao sam javnost da postoji jasno propisana procedura. Da bi se poslanici izjašnjavali o Predlogu budzeta i amandmana neophodno je da matični odbori razmotre predložene amandmane“, objasnio je Bečić.

On je kazao da je predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budzet, Vladimir Joković, bio u službenoj posjeti van Crne Gore i vjeruje da će danas sazvati sjednicu Odbora.

„Potrebno je da amandmane razmotre njihovi podnosioci sa ministrom finansija. Nakon toga, stvoriće se formalne pretpostavke da se izjasnimo o budzetu“, naveo je Bečić.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22204 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7643 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: