Burno u Skupštini grada prilikom rasprave oko usvajanja izvještaja o radu DOO „Čistoća“ za 2023.godinu

    1 mesec pre 1053 pregleda Izvor: PV Informer

Ko što se moglo i očekivati tačka dnevnog reda koja se odnosila na usvajanje izvještaja o radu komunalnog preduzeća DOO „Čistoća“ za 2023. godinu pretvorila se u višesatnu raspravu između odbornika vlasti i opozicije a koja je često izlazila iz okvira tačke dnevnog reda i prelazila na politički teren.

Nisu pomogla ni česta upozorenja predsjednice lokalnog parlamenta da se odbornici drže teme dnevnog reda, već je predmet diskusije bilo i poslovanje Rudnika uglja i rad predsjednika Odbora direktora Milana Lekića u periodu dok je bio izvršni direktor preduzeća.

Izvršna direktorica preduzeća Gordana Lekić je odbornicima u kratkim crtama predstavila izvještaj o radu komunalnog preduzeća za 2023. godinu u kome je naglasila da je preduzeće u prethodnoj godini poslovalo pozitivno u iznosu od 59 hiljada eura i predočila informaciju da će preduzeće u ovoj godini realizovati nove vidove poslovne politike koja bi trebala da dovede do ostvarenja dodatnog profita.

Lekić je u svom obraćanju odbornicima kritički govorila o pojedinim skupim i nepotrebnim nabavkama bivšeg izvršnog direktora Saše Ječmenice, nepotrebnim nabavkama skupe smart opreme za rad parking servisa koja nije u funkciji, nabavci pojedine mehanizacije koja nije u upotrebi, kao i troškovima za reprezentaciju, službena putovanja i potrošnju goriva.

U odgovoru na kritike bivši izvršni direktor Saša Ječmenica je saopštio da je preduzeće prethodnih godina dok je on bio na njegovom čelu poslovalo veoma uspješno i bilo dovedeno na zelenu granu, da bi nova direktorica samo za pola godine preduzeće dovela na rub pozitivog poslovanja. Naveo je da je profit u odnosu na 2022. godinu manji za nekih 200 hiljada eura. Uporedio je njen rad sa radom Jelene Perović direktorice Agencije za sprečavanje korupcije u dijelu koji se odnosi na povećanje kojeficijenta za platu izvršnog direktora i korišćenje službenog automobila.

Dalji tok sjednice su obilježile česte replike između bivšeg izvršnog direktora i sadašnje direktorice, da bi se u daljem toku sjednice u raspravu uključili odbornici Nove srpske demokratije i opozicionog DPS-a,a rasprava je često prelazila na politički teren.

Na kraju burne rasprave na koji je potrošen najveći dio vremena poslepodnevnog zasjedanja, za izvještaj komunalnog preduzeća DOO Čistoća“ iz 2023. godine je glasalo 19 odbornika skupštinske većine, dok je 6 odbornika opozicije bilo protiv, bez uzdržanih odbornika.

Ono što je interesantno je da iako se očekivalo da će se najviše vremena rada lokalnog parlamenta potrošiti na raspravu oko usvajanja Izvještaja o radu DOO „Vodovod“ koji ima najveće finansijske probleme u poslovanju i dug od oko 3 miliona eura, to se nije dogodilo. Odbornici su sa znatno manje rasprave i potrošenog vremena usvojili navedeni izvještaj za poslovanje u prethodnoj godini.