Čak 26 diplomatskih predstavništava nema ambasadora

    1 godina pre 219 pregleda Izvor: pobjeda.me

Crna Gora nema ambasadora u čak 26 diplomatskih predstavništava, podaci su Ministarstva vanjskih poslova dostavljeni Pobjedi. U samo sedam država Crna Gora ima ambasadore, i to u Belgiji, Grčkoj, Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Ruskoj Federaciji, Turskoj i Francuskoj, kao i u pet misija – Crne Gore pri EU, pri NATO-u, pri UN-u, pri OEBS-u, kao i Stalnoj misiji pri Savjetu Evrope.

– Crna Gora ima 38 diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) u svijetu i u svima ima svoje diplomatske predstavnike, sa razlikom u nivou diplomatskog predstavljanja. Trenutno su na čelu 12 diplomatskih predstavništava diplomate u zvanju ambasadora (Kraljevina Belgija, R. Grčka, R. Italija, R. Sjeverna Makedonija, Ruska Federacija, R. Turska, R. Francuska, Misija Crne Gore pri EU, Stalna misija Crne Gore pri NATO, Stalna misija Crne Gore pri UN i drugim međunarodnim organizacijama, Stalna misija Crne Gore pri OEBS-u, Stalna misija pri Savjetu Evrope), dok su u ostalim diplomatskim predstavništvima na čelu privremeni otpravnici poslova – saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva vanjskih poslova.

Na pitanje koliko dugo je Crna Gora bez ambasadora u ključnim centrima poput Berlina, Vašingtona ili Londona i koliko to utiče na uspješnost međunarodnog povezivanja Crne Gore sa najvažnijim zapadnim partnerima iz MVP-a objašnjavaju da to ne predstavlja prepreku u nesmetanom obavljanju svih aktivnosti crnogorskih DKP.

– Ambasada Crne Gore u Berlinu funkcioniše na nivou privremenog otpravnika poslova od 25. februara 2021. godine, u Vašingtonu od 13. februara 2021, i Londonu od 2. jula 2021. godine. U svim ambasadama u kojima Crna Gora nema postavljene ambasadore, funkcije šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava obavljaju privremeni otpravnici poslova, što je u skladu sa diplomatskom praksom i ne predstavlja prepreku u nesmetanom obavljanju svih aktivnosti crnogorskih DKP – saopštili su iz ovog resora.