Ćalović Marković: Milovićevi zakoni nas doveli u rizik da dok se spremaju hapšenja sprema se i svilen gajtan Novoviću

    1 mesec pre 298 pregleda Izvor: vijesti.me

Foto: gradski.me –

Čovjek koji je predložio zakone koji su gori od DPS-ovih, koji sadrže neuporedivo lošija rješenja od onoga što je prethodni režim usvojio zaslužuje da ode sa te funkcije, rekla je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković komentarišući predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

Ona je gostujući u emisiji Reflektor na TV Vijesti rekla da je potpuno razumljiv predlog koji je uputio premijer Milojko Spajić imajući u vidu kakvi su zakoni i u kakav cajtnot je Milović doveo Skupštinu, koja je zakone morala usvojiti bez prilike za njihovu korekciju.

„Ti zakonski tekstovi uključuju takva rješenja koja idu u korist korumpiranim funkcionerima, licima povezanim za organizovanim kriminalnim grupama i licima koja dovode u pitanje funkciju glavnog specijalnog tužioca (Vladimira Novovića) koji je jedini u ovoj državi dao konkretna rješenja“, rekla je Ćalović Marković i dodala da ne zna šta je Spajićev razlog, ali da ovo sigurno jesu dobri razlozi za smjenu.

Ona je istakla da je Milović doveo parlament i javnost u poziciju da se nema vremena da se spriječu usvajanje dramatično loših rješenja.

„Od kojih će neka imati dramatične posledice i od kojih nas neka dovode u ogroman rizik da u trenutku kada se spremaju hapšenja najkrupnijih riba u ovome društvu se ljulja fotelja i sprema svilen gajten za Novovića.

Ćalović Marković kaže da je ovakvim zakonima omogućeno javnim funkcionerima koji su nezakonito skrivali imovinu da budu abolirani, a da lica iz organizovanog kriminala koja imaju ogromnu imovinu mogu izbjeći da ta imovina bude konfiskovana.

„Apsolutno svako mišljenje Venecijanske komisije (VK) sadrži jednu istu rečenicu – nije bilo javne rasprave i da je u nastavku donošenja tih zakona potrebno uključiti javnost“, rekla je Ćalović Marković.

Ona je saopštila i da je Milović proglasio tajnim akte kojim se imenuju lica u radne grupe, pa se ne zna se koje pisao zakone.

Poslanica GP URA Ana Novaković Đurović rekla je da IBAR jeste potvrda određenog rada iz ugla EK.

„Samo da ne koristimo riječ reforma, jer nijedna reforma nije sprovedena. Ovo je nagrada za imenovanja u pravosuđu i izrade zakona“, rekla je ona i rekla da je trebalo da iskoristimo priliku da integrišemo u zakonska rješenja ono što su važni reformski poduhvati.

„Činjenica je da EK kaže da se iskoriste svi mehanizmi, pa da se ide na veting. Moje pitanje je bilo šta je krajnja granica i limit za vas da su iscerpljeni svi mehanizmi. Moj stav je bio da jesu iscprljeni mehanizmi i da veting treba da otvorimo“, rekla je ona.

Ona je kazala i da nije vidjela interesovanje premijera Spajić za te zakone do sada.

„Ali mi je bilo iznenađenje ovo naglo interesovanje za Zakon o RTCG. Svi su oni usvajani na istoj sjednici, u cajtnotu.I za RTCG je bilo vremena da se iskomunicira sa EK, zašto nisu amandmani koje smo poslali mi i Vi, na ovaj i druge zakone“, pitala je Novaković Đurović.

Rekla je otvara sumnju zašto je samo jedan zakon bio važan premijeru, a ne svi.

Poslanica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević rekla je da su se ranije Demokratski front, a poslije koalicija Za budućnost Crne Gore zalagali za promjene u pravosuđu.

„Ali za to vam treba većina, a očigledno je da nema volje. Ministar Kovač je imao ideju faznog vetinga, ušao je u pregovore sa VK, ali nismo tu dobili zeleno svjetlo“, rekla je Vukićević.

Ona je rekla da se nada da će se svi zakoni koji imaju problematične odredbe mijenjati što prije, posebno kada je riječ o Zakonu o sprečavanju korupcije.

„To je potpuno nov zakon, u pravno tehničkom smislu napisan je na dobar načim, sem što su kaznene odredbe nisu bile u redu, ali Zakonodavni odbor je interevisao. Međutim, rešenja Zakona su vrlo problematična Stiče se utisak da su pojedine odredbe direktno diktirane iz Agencije. Provjera integriteta, koju vrši Agencija, je kritična odredba koju smo pokušavali da iskomuniciramo sa predlagačima“, rekla je Vukićević.

Komentarišući izbore za Evropski parlament i jačanje desnice Vukićević je rekla da se pokazalo nezadovoljstvo odnosom prema ratu u Ukrajini, prema Rusiji, imigracionoj politici…

„Svaka drasttična promjena koja je trebalo da vodi do toga da se obračunamo sa kadrovima bivšeg režima nije dobronamjerno dočekana od evropske administracije. Nije takav odnos bio samo prema Crnoj Gori… Ali ovo glasanje vidim kao opomenu administraciji EU da se mora mnogo konkretnije i jasnije o određenim stvarima određivati i da moraju biti jednaki aršini prema svima“, zaključila je.