Čanović: Obrađeno 29.000 zahtjeva za legalizaciju, na čekanju šest odsto zahtjeva

    2 godine pre 403 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Za legalizaciju se do sada prijavilo više od 50 hiljada vlasnika nelegalnih objekata, a od tog broja obrađeno je 29 hiljada zahtjeva.

Direktor direktorata za stanovanje Marko Čanović kaže za Novu M da je zbog nedostatka planova na čekanju svega šest odsto zahtjeva.

Pojašnjava da će se, kada katastri završe posao preklapanja s orto-foto snimkom, znati tačan broj nelegalnih objekata i da će se tek nakon toga razmatrati dodatni rok za prijavljivanje divlje gradnje.

Zaustavljanje divlje gradnje i privođenje prostora namjeni složen je i komplikovan problem čije se rješavanje decenijama odgađalo. Svi objekti po definiciji moraju ući u proceduru, koja traje, zbog čega je teško zaključiti da je proces blokiran. Štaviše, u ministarstvu su zadovoljni brojem prijavljenih, jer je 51 000 vlasnika voljna da legalizuje objekte. Do sada je obrađeno 29 hiljada zahtjeva, a samo manji broj, zbog odgađanja odluke o regulaciji, je na čekanju.

“Za sada postoje podaci da su prekinuti postupci za nekih 1 900 zahtjeva koji se tiču nedostatka planske dokumentacije i 207 zahtjeva koji se tiču imovinsko- pravnih odnosa. Ti procesi u ovom trenutku se obustavljaju, a nakon rješavanja imovinsko- pravnih odnosa i donošenja plana regulacije, ti procesi se nastavljaju tako da se ne može govoriti ni o kakvom zastoju niti o stopiranju procesa”, ističe Čanović.

To je više nego složen, uz to i pionirski posao, pa nadležni u hodu stiču pravnu praksu i rješavaju specifične probleme, kojih ima dosta. Za razliku od komšija, Crna Gora je tom poslu pristupila cjelovito, pa je predviđena stoprocentna uređenost dokumentacije, zbog čega je i produžen rok za usvajanje plana generalne regulacije, do oktobra sledeće godine. U međuvremenu, opštine aktivno upodobljavaju planove i rezultati su već vidljivi.

“I određeni finansijski benefiti su vidljivi na strani opština. Zadnji podatak govori da je do sada obračunato oko 650 hiljada naknada za komunalno opremanje za bespravne objekte, a od toga je već naplaćeno oko 500 hiljada. Među opštinama prednjači i Nikšić”, naglašava.

Upravo zbog cilja da se prostor privede namjeni, ali u skladu s planskim dokumentima, rađen je takozvani orto-foto snimak za cijelu teriotoriju države, što u Evropi nema niko osim Danska. Ta alatka omogućiće registrovanje svakog objekta. Kada katastri završe preklapanje svojih dokumenata sa snimkom, tek tada će se tačno znati šta na terenu postoji i u kakvom je obliku. Da podsjetimo, kada je proces počeo, spekulisalo se da u Crnoj Gori ima stotinu hiljada nelegalnih objekata, ali realno, cifra je manja.

“Ono sto je po meni relevantno, kao neka cifra sa kojom može da se operiše i što nam možda daje najbolji uvid u broj nelegalnih objekata je broj od nekih 60.000 nelegalnih priključaka za struju, jer je teško očekivati da neko ima objekat u kojem nema struje, pa smatram da će taj broj varirati malo gore ili dolje”, dodao je.

Po dobijanju podataka o tačnom broju nelegalnih objekata Ministarstvo održivog razvoja i turizma će razmotriti mogućnost o davanju dodatnog roka za sve one, koji iz bilo kog razloga, nisu uspjeli da podnesu zahtjev za legalizaciju divlje gradnje.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32854 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14325 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13726 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13425 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12575 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11891 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11779 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: