CARM: Blage kazne ohrabruju nasilnike da zlostavljaju žrtve

    1 mesec pre 118 pregleda Izvor: cdm.me

– Blaga kaznena politika generalno ohrabruje nasilnike da budu produktivniji u svojim djelovanjima, što u krajnjem rezultira očiglednim zlostavljanjem žrtve uz odobravanje trećih osoba koje su olako prihvatile sve što se u njihovoj okolini događa, saopštili su danas iz Centra za afirmaciju i razvoj mladih CARM, nakon što je CdM došao do snimka nasilja iz Bara i objavio kako je maloljetnik, pred grupom dječaka, brutalno pretukao svog vršnjaka.

“Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz Makedonskog naselja u Baru, na kojem maloljetnik brutalno tuče vršnjaka pred grupom dječaka. U jednom momentu je dječaku, koji nije pružao otpor, prišao i drugi maloljetnik koji mu je zadao nekoliko udaraca”, navode u CARM-u.

Kako ističu, postoji niz faktora koji podstiču nasilnike da vrše nasilje.

“Pored porodičnih faktora, koji u velikoj mjeri utiču na ponašanje adolescenata, u odnosima sa vršnjacima veliku ulogu igra i uticaj okruženja i svega onoga što se u tom okruženju događa. Sve to neophodno je sagledati sa psihološkog i sociološkog ugla”, naglašavaju.

Dodaju da istinski vjeruju da u tom slučaju zlostavljanja neće imati priliku da čitaju skandalozne sudske odluke koje idu u prilog počiniocu.

“Sa druge strane se nadamo se da će brutalnost izražena nad ovim maloljetnikom biti procesuirana od strane nadležnih institucija, te da će vinovnici ovog događaja biti adekvatno kažnjeni”, poručuju iz Centra za afirmaciju i razvoj mladih.

Naglašavaju da zabrinjava pasivnost vršnjaka koji su prisustvovali maltretiranju, kao i potreba da se napravi video zapis istog.

“Važno je napomenuti i da je virtuelno nasilje jedan od najčešćih oblika nasilja među vršnjacima i često biva nezapaženo i nekažnjeno”, poručuju iz CARM-a.

Osnovno državno tužilaštvo u Baru u saradnji sa policijom identifikovalo je učesnike nasilja prema maloljetnom dječaku i utvrđeno je da su i oni maloljetnici (2007. godište).

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 6. mart

5. marta 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15929 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8187 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7345 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7002 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6986 pregleda