CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

    4 sedmice pre 189 pregleda Izvor: cdm.me

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori godišnje obavi preko 1.400 abortusa zbog nedostatka svijesti o toj vrsti metode za izbjegavanja trudnoće, od čega je 70 odsto namjernih prekida, prenosi Dan.

Programski direktor CAZAS-a Sanja Šišović kazala je da se Svjetski dan kontracepcije obilježava u svijetu svakog 26. septembra sa ciljem da se istakne značaj odgovornog seksualnog ponašanja i važnost redovne upotrebe različitih metoda kontracepcije, ali i radi podizanja svijesti o načinima brige za seksualno i reproduktivno zdravlje.

“U Crnoj Gori je svijest o značaju kontracepcije i dalje veoma niska. I dok broj neplaniranih trudnoća raste, pristup kontracepciji i kvalitetnom seksualnom obrazovanju i dalje je neadekvatan. Da je u Crnoj Gori moderna kontracepcija i dalje nedovoljno popularizovana govore i zabrinjavajući podaci o broju neplaniranih trudnoća i abortusa, ali i o visokim cijenama koštanja u slobodnoj prodaji. U Crnoj Gori, prema podacima iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, svake godine abortus obavi više od 1.400 žena, a u više od 70 odsto slučajeva riječ je o namjernim prekidima trudnoće, a u novije vrijeme nerijetko je riječ i o selektivnim abortusima. Takođe, jedna trećina žena ima nezadovoljavajuću kontracepciju to se odnosi na žene koje ne koriste nikakvu kontracepciju, a žele da odgode sledeće rađanje ili potpuno prekinu rađanje”, kazala je Šišović.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6780 pregleda