CBCG: Akcija snižavanja kamatnih stopa na kredite za građane trajaće do kraja godine

    1 mesec pre 318 pregleda Izvor: aria.tv

Inicijativu CBCG o snižavanju kamatnih stopa na kredite za građane prihvatile su sve poslovne banke u Crnoj Gori. Banke su, u vidu akcijske ponude koja će trajati do kraja godine, ponudile niže kamatne stope na novoodobrene kredite, u skladu sa svojom poslovnom politikom. Iz tog razloga akcije variraju od banke do banke u zavisnosti od njihove poslovne orijentacije, odnosno proizvoda koje nude., saopšteno je portalu Adria iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

“Akcijom je obuhvaćeno osam najtraženijih vrsta kredita, i to za: gotovinske nenamjenske kredite, gotovinske kredite za penzionere, stambene kredite, hipotekarne kredite, kredite za rekonstrukciju i adaptaciju, kredite za refinansiranje, kredite za kupovinu motornog vozila i kredite za obrazovanje. Očekivanje Centralne banke je da će se na navedeni način podstaći jačanje tržišne konkurencije, što bi moglo rezultirati dodatnim korekcijama cjenovne politike banaka”, naveo je u odgovoru na upit portala Adria direktor Sektora za kontrolu Dejan Vučinić.

Centralna banka Crne Gore je takođe, na svojoj internet stranici objavila Informativnu listu ponude potrošačkih kredita za najtraženije vrste potrošačkih kredita.

“Potrošači sada mogu da se na jednom mjestu, na jednostavan i brz način informišu o aktuelnim ponudama svih kreditnih institucija, prije donošenja odluke o izboru kredita, u skladu sa njihovim  potrebama i finansijskim stanjem. U Informativnoj listi su prikazani podaci o najnižoj i najvišoj kamatnoj stopi za odabranu vrstu kredita, vrsti kamatnih stopa (fiksna, promjenljiva, kombinovana), maksimalnom periodu otplate kredita, dodatnim uslovima za odobravanje kredita, kao i o naknadi za obradu kreditnog zahtjeva. Raspon kamatnih stopa iz Informativne liste zavisi od odabranih dodatnih uslova i kreditne sposobnosti tražioca kredita”, naveo je Vučinić. 

U cilju bolje informisanosti potrošača, na sajtu Centralne banke je dostupan i link sa  pregledom svih ponuda sniženih kamatnih stopa kreditnih institucija.