CDT: Do 18 sati glasalo 56,6 % birača

    1 godina pre 405 pregleda Izvor: PV Informer

Do 18 sati na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je 56,6% ili oko 306 700 birača, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT). 

Na sjeveru zemlje do 18 sati glasalo je 55,4 odsto birača, u centralnoj regiji 61,4 odsto, dok je na jugu do 18 sati glasalo 49% birača, saopšteno je iz CDT-a.

Vujačić: Veliki broj biračkih mjesta neprilagođen za OSI 

Na najvećem broju biračkih mjesta samostalan pristup osobama sa invaliditetom je potpuno onemogućen zbog stepenica na ulazu, dok u unutrašnjosti objekata elementi pristupačnosti, i kada su bili pripremljeni, nijesu bili postavljeni do momenta kada su posmatrači ukazali na taj problem. To je kazala Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom u CDT-ovom izbornom podkastu. 
 
“Naime, riječ je o nižoj polici u jednoj kabini, kao i o šablonu pomoću kojeg glasaju osobe sa oštećenim vidom i informativnoj brošuri na Brajevom pismu. Navedeno pokazuje neodgovornost biračkih odbora posebno u dijelu šablona koji je propisan i zakonom”, pojasnila je Vujačić. 

foto- CDT

Ona je kazala da su njihovi posmatrači danas prisutni u četiri crnogorske opštine i to u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Baru, a da će najveći broj biračkih mjesta obići u Podgorici i Nikšiću. 
 
Osvrnula se i na odnos partija prema osobama sa invaliditetom. 
 
“Partije su svoju neogdgovornost pokazale kada je 2014. godine mijenjan Zakon o izboru odbornika i poslanika neprihvatajući naše ključne predloge, što je kasnije potvrdio i Ustavni sud jer je čak dvije norme koje su se odnosile na OSI proglasio neustavnim”, kazala je Vujačić. 
 
Ocijenila je da partije imaju odgovornost i za situaciju na terenu jer njihovi predstavnici čine izborne komisije i biračke odbore koji su dužni pripremiti uslove za održavanje izbora.  

“Mi smo moralno podržani u onom dijelu gdje nas partije vide kao statistiku, odnosno kao potencijalne glasače, tada ih interesujemo”, zaključila je Vujačić.