CDT: Na oko 4% biračkih mjesta odsutni članovi biračkih odbora  

    11 meseci pre 283 pregleda Izvor: PV Informer

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) saopštili su do sada uočene nepravilnosti na biračkim mjestima širom Crne Gore.

Na biračkom mjestu broj 13, Ćukovac, u Bijelom Polju, šest zahtjeva za glasanje putem pisma je popunjeno na biračkom mjestu, i nijesu potpisani od strane birača. 

Sličnu situaciju su, ističu iz CDT-a, zabilježili i na biračkom mjestu 69-B, OŠ Vuk Karadžić, u Podgorici, gdje četiri zahtjeva za glasanje putem pisma nijesu bila potpisana od strane birača. 

Na biračkom mjestu broj 37, OŠ u Strahovom Dolu, u Pljevljima zabilježena je povreda tajnosti glasanja, na način što su muškarac i žena zajedno glasali iza paravana i slikali svoje glasačke listiće. Birački odbor nije reagovao, i nije učinio nevažećim ove listiće, suprotno propisima. Na istom biračkom mjestu jedna biračica je fotografisala listić, što birački odbor nije primijetio i nije reagovao. 

Na biračkom mjestu broj 22, OŠ u Rudnici, u Pljevljima, član biračkog odbora koristi mobilni telefon, što je suprotno zakonu. I u Podgorici, na biračkom mjestu 15-B OŠ Maksim Gorki, prisutni uporno koriste mobilne telefone.  

Na biračkom mjestu broj 83 Lozna u Bijelom Polju zabilježen je jedan slučaj javnog glasanja. Birački odbor je poništio taj glas u skladu sa zakonom. 

Ističu da su zabilježili i da svi članovi stalnog sastava biračkog odbora nijesu bili prisutni u dužim vremenskim intervalima na biračkim mjestima broj 106 D, Dom omladine Donja Gorica, i 69-B, OŠ Vuk Karadžić u Podgorici; broj 22, OŠ Rudnica u Pljevljima; broj 10, Vusanje u Gusinju; broj 132, vrtić Sunce u Nikšiću; broj 22 Kolašin i broj 34 Ljevišta u Kolašinu; i broj 13, Ćukovac, u Bijelom Polju.  

Ukupno, navode iz CDT-a, ova pojava je registrovana na oko 4% biračkih mjesta iz našeg uzorka. Iz CDT-a podsjećaju da je zakonom predviđeno da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.