Cementaru koriste kao predizborni trik

    2 godine pre 557 pregleda

U VLADI MJESECIMA ĆUTE O JAVNOM POZIVU ZA EKSPLOATACIJU LAPORCA U OPŠTINI PLJEVLJA

Iako je Ministarstvo ekonomije početkom februara objavilo javni poziv za eksploataciju mineralne sirovine cementnog laporca na tehnogenom ležištu ”Jagnjilo” u pljevaljskoj opštini, od tada pa do poslednjih dana nema nikakvih podataka i informacija dokle se stiglo u tom poslu. Javni poziv je zatvoren 31. marta za sve zainteresovane investitore, ali u Vladi sada ćute. Sve liči da će se i ova priča završiti kao i sve druge priče o izgradnji cementare tokom prethodnih decenija ili kao priča o izgradnji drugog bloka Termoelektrane.

Iz samog Ministarstva ekonomije, na čijem se čelu nalazi Dragica Sekulić, u februaru je saopšteno da je „namjera, da se kroz direktnu komunikaciju s potencijalnim investitorima, kreira optimalan ambijent za početak ove velike investicije“.

Prije dvadeset dana, u dva navrata, Ministarstvu ekonomije smo proslijedili pitanja dokle se stiglo s pomenutom pričom, ali odgovor nijesmo dobili. U telefonskom razgovoru s licima zaduženim za saradnju s medijima dobili smo obećanje da će odgovor stići, ali ni od tog obećanja nije bilo ništa. Jednostavno u Ministarstvu ekonomije nijesu spremni za priču na temu izgradnje fabrike cementa u Pljevljima. U opozicionim redovima vjeruju da se radi o još jednom „političkom triku vlasti“, kao i da će pomenuta priča u vidu „trika“ biti ponovljena dogodine u okviru predizborne kampanje.

Pritom iz Demokratske Crne Gore ističu da bez gradnje cementare nema ni razvoja sjevera, odnosno da izgradnja fabrike cementa garantuje da će sjever države opet zahvatiti proces razvoja.

– Izgradnja fabrike cementa u Pljevljima ne predstavlja samo garanciju za zapošljavanje oko hiljadu građana, rješavanje dijela ekoloških problema i pokretanje s mrtve tačke ove industrijske grane, već je takva investicija nužna za razvoj sjevera Crne Gore, dobijanje veoma traženog proizvoda za potrebe domaćeg tržišta, kao i za izvoz u zemlje regiona. Ova investicija zaustavila bi dalje propadanje Pljevalja, popravila dramatičnu sliku i donijela dugoročne ekonomske benefite Crnoj Gori – kazao je portparol Demokrata Nikola Rovčanin uz pojašnjenje da je samo u 2017. godini Crna Gora uvezla cementa u vrijednosti oko 41 milion eura, dok je u 2018. godini ovaj iznos premašen.

Rovčanin podsjeća da ipak u čitavoj priči treba voditi računa o zdravlju građana. On kaže da izgradnja cementare ima smisla samo uz puno poštovanje ekoloških standarda zaštite životne sredine.

– Opština Pljevlja je odlična lokacija za izgradnju fabrike cementa imajući u vidu enormne količine laporca čije zalihe, koje su odmah spremne za upotrebu, premašuju 100 miliona tona – rekao je Rovčanin.

Vlast ne zanimaju interesi građana 

Rovčanin podvlači da je dosadašnja odgovornost za to što nema cementare isključivo na vlastima Crne Gore, koje se poslednjih decenija isključivo staraju o svojim ličnim interesima i interesima pojedinaca iz njihovog okruženja, a nikako opštim interesima građana.

– Takav odnos vlasti mogli smo vidjeti kada su u pitanju šumski resursi povjereni Draganu Brkoviću kroz kumovske, političke i interesne veze – rekao je Rovčanin.

Dodao je da cementni laporci u Pljevaljskom basenu i dalje predstavljaju siguran i kvalitetan mineralni potencijal za dugoročni razvoj cementne industrije.

Najnovije vijesti

Po rastu BDP-a sada u vrhu Evrope

25. septembra 2021. 10:15

Spaliće 21.360 doza AstraZeneke

25. septembra 2021. 09:41

Prognoza vremena – 25. septembar

24. septembra 2021. 22:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26313 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11665 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10955 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10319 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9540 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9017 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8568 pregleda
%d bloggers like this: