CeMI: Do 13 sati glasalo 35.5 odsto birača

    1 godina pre 249 pregleda Izvor: PV Informer

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori do 13 sati, prema podacima Centra za monitoring i istraživanje CeMI, glasalo je 35.5 odsto birača, saopšteno je iz ove organizacije.

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je u centralnoj regiji 13 sati glasalo 37.7 odsto birača, u južnoj 30 odsto i u sjevernoj 37odsto.

„Ako se osvrnemo na ranije izbore, izlaznost na predsjedničkim izborima 2018. godine do 13 sati iznosila je 32,8 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 54,1odsto i parlamentarnim 2016. 39,9 odsto“, rekla je Bjelić.

foto- CeMI

Kako je istakla, posmatrači i građani i dalje prijavljuju o slučajevima upotrebe mobilnih telefona na biračkim mjestima i fotografisanju glasačkih listića (i objavama na društvenim mrežama), što predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno je članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

„Na dva biračka mjesta nije vidno istaknuta zastava Crne Gore, što je suprotno Pravilima o određivanju i uređenju biračkih mjesta i o mjerama kojima se obezbjeđuje tajnost glasanja – tačka 4. Prijavljeno je i da birač nije mogao da glasa na biračkom mjestu za koje je dobio poziv za glasanje jer ga elektronski aparat nije prepoznavao kao birača tog biračkog mjesta“, navela je Bjelić.

Prema njenim riječima, pojedina biračka mjesta nijesu prilagođena za nesmetan pristup lica sa invaliditetom, dok je u jednom prijavljenom slučaju član biračkog odbora napustio biračko mjesto, što je suprotno članu 72 ZIOPa.

„Posmatrač je prijavio da dva člana BO vode evidenciju o izlasku određenih birača, koristeći poseban spisak unešen na biralište. Na ovaj način povrijeđen je član 71a ZIOP. Prijavljeno je i da se na jednom biračkom mjestu, od strane ovlašćenog lica, naglas prozivaju imena birača. Ovo je nepravilnost koja se ponavlja“, rekla je Bjelić, podsjećajući da je na pojavu ove vrste nepravilnosti u izbornom procesu CeMI-i je ukazivao i u ranijim objavama.

„Iako je odaziv za prijavu nepravilnosti veliki i do sada pozivamo građane da pomno prate dešavanja na biračkim mjestima i prijave izborne nepravilnosti putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me. Takođe, to mogu učiniti i direktno CeMI-jevom pravnom timu na broj telefona 020 511 513“, kazala je Bjelić.

Kazala je da je za praćenje izbornog dana akreditovano više od 70 predstavnika medija koji su danas u štabu CeMI-ja.

Misija građanskog nadgledanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2023. godine. realizuje se uz podšku Britanske ambasade Podgorica.

Sljedeća pres konferencija zakazana je za 17:15 sati.