CeMI: Do 17 sati glasalo 52,4 odsto birača

    1 godina pre 261 pregleda Izvor: PR Centar

Prema podacima Centra za monitoringa i istraživanje (CeMI) na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori do 17 sati glasalo je 52,4 odsto birača, saopšteno je iz te organizacije.

Predstavljajući podatke po regijima, PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je da je u centralnoj regiji do 17 sati glasalo 56,1 odsto birača, u južnoj 45,4 odsto i u sjevernoj 53,4 odsto.

foto – PR Centar

„Ako se osvrnemo na ranije izbore, izlaznost na predsjedničkim izborima 2018. godine do 17 sati iznosila je 49,5 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 68,4 odsto i parlamentarnim 2016. 61,2 odsto“, rekla je Bjelić na pres konferenciji.

Istakla je da je na biračkom mjestu br. 6 u Šavniku – Dubravsko, prijavljeno da član Biračkog odbora, predstavnik DF-a, nije dozvolio biraču da iskoristi biračko pravo, zbog stava da to lice nije stanovnik Šavnika, nakon čega je prekinuto glasanje na Biračkom mjestu br. 6.

„Oštro osuđujemo i pozivamo Tužilaštvo da hitno reaguje kako se ovakve pojave ne bi nastavile u daljem toku izbornog procesa. Više puta je prijavljena i nepravilnost da birači slikaju glasački listić. Birački odbor ovakav listiće treba da proglase nevažećim shodno članu 69a ZIOPa“, navela je Bjelić.

Kazala je da se prema više prijava građana i posmatrača CeMi-ja, ponavlja nepravilnost upotrebe mobilnih telefona na biračkom mjestu, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

„Pozivamo predsjednike biračkih odbora da se striktno pridržavaju odredbi ZIOP-a na način što će upozoriti lice koje na ovaj način ometa rad, i u slučaju ponavljanja nepravilnosti, a na osnovu prethodne odluke biračkog odbora isto lice udaljiti, uz konstataciju u zapisniku o radu biračkog odbora. Građani/ke i dalje prijavljuju povredu izborne ćutnje i pritisaka na glasače da izađu na glasanje i glasaju pojedine kandidate“, rekla je Bjelić.

Na biračkom mjestu BM 2-A, Blok V – Podgorica, kako je dodala, članovima biračkog odbora upućene su direktne prijetnje od strane jednog birača, da ce narušiti izborni proces i zatvoriti biračko mjesto.

„O upućenim prijetnjama, obaviještena je policija. Shodno članu 71 ZIOPa, predsjednik biračkog odbora, na osnovu prethodne saglasnosti biračkog odbora, može pozvati pripadnika policije na dužnosti na biračko mjesto, ako je na tom biračkom mjestu narušen red i mir. Na jednom biračkom mjestu članovi biračkog odbora naglas su čitali imena glasača i redni broj na biračkom spisku“, navela je Bjelić.

Pojasnila je da je shodno članu 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov redni broj na biračkom spisku.

Misija građanskog nadgledanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2023. godine realizuje se uz podšku Britanske ambasade Podgorica.

Posljednja pres konferencijaCeMI-ja povodom presjeka izlaznosti zakazana je za 19:15 sati.