CEMI – Prve nepravilnosti: Čitanje naglas imena birača

    11 meseci pre 236 pregleda Izvor: rtcg.me
Foto : Ilustracija –

Centar za demokratsku tranziciju objavio je prve nepravilnosti tokom predsjedničkih izbora.

Čitanje imena birača naglas i glasanje uprkos nezapečaćenoj kutiji u Podgorici

Prva nepravilnost zabilježena je na biralištu u Gornjoj Gorici gdje su se naglas čitala imena birača pri identifikaciji.

„Po čl. 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika, članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov rb na biračkom spisku“, podsjećaju iz CEMI-ja.

Takođe u Podgorici posmatrači CEMI-ja tzabilježili su da se na biračkom mjestu 60A glasanje obavlja uprkos tome što kutija još nije pečatirana. Takođe nije potpisan prvi birač.

„Po 79 Zakona o izboru odbornika i poslanika birački odbor provjerava glasačku kutiju u prisustvu birača koji prvi dođe na biračko mjesto. Rezultat kontrole upisuje se u kontrolni list koji potpisuju članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mjesto.U glasačku kutiju ubacuje se kontrolni list, a zatim se ona u prisustvu prvog birača pečati, što se unosi u zapisnik o radu biračkog odbora“, kazali su iz CEMI-ja.