Čestitka povodom Dana opštine Pljevlja glavnog imama Medžlisa IZ Pljevlja Ferida ef. Osmanagića

    2 sedmice pre 522 pregleda Izvor: PV Informer

Poštovani Predsjedniče opštine Pljevlja, poštovani Predsjedniče skupštine opštine Pljevlja, poštovani građani,

Pljevlja su se kroz historiju dokazala kao pokretačka snaga za ostvarivanje slobode, koja se širila i davala elan i drugim gradovima da usprave svoju kičmu i oslobode se ropstva od okupatora. Tako je bilo i 20.11.1943. godine kada je ideja borbe protiv fašizma zvanično zaživjela formiranjem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), koja je urodila plodom već 20.11.1944. godine, konačim oslobođenjem od fašističke okupacije.

Vođeni zajedničkom idejom, antifašizmom, članovi ZAVNOS-a nisu bili opterećeni međusobnim razlikama u porijeklu, naciji i vjeri, jer su im život i sloboda građana bili osnovni cilj. Pored gospodina Sretena Vukosavljevića, predsjednika ZAVNOS-a, bajraktar antifašističke ideje je bio i potpredsjednik Murat ef. Šećeragić, šerijatski sudija, kao i prota Jevstatije Karamatijević. Imena ostalih članova, kao što su Dušan, Mirko, Jakša, Miloje, Mišo i Edib, govore nam o multietničkom skladu koji nam zauvijek mora ostati kao primjer za recept dobrog organizovanja naroda u ostvarivanju svojih prava i sloboda.

Sa željom da naša svijest bude poput svijesti ovih velikana, kako bi i u budućnosti očuvali multietnički sklad, slobodu, mir i bolji život svih građana naših ponosnih Pljevalja, u svoje lično ime i u ime muslimana Pljevalja, od srca čestitam Dan Pljevalja i Dan Sandžaka!

glavni Imam Medžlisa IZ – Pljevlja

Ferid ef. Osmanagić

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6967 pregleda