Četnici, majku vam ustašku…

    2 godine pre 885 pregleda

Navijačke grupe, njihove poruke i ideje, samo su krajnji odraz stanja duha balkanskih društava, njihovih elita. Kao što je rat vođenje politike drugim sredstvima, tako su i navijačke falange u Srbiji i Hrvatskoj samo krajnji izraz današnje preovlađujuće političke misli, stanja duha. Samo, ne treba imati iluzije da je u drugim balkanskim društvima mnogo drugačije. Ni u Crnoj Gori 

Jest da su neki već unutar Evropske unije, neki ozbiljni kandidati za članstvo, ali Balkan je ovo: glupost u jednom kraju, prirodno rađa stupidariju u susjedstvu.

Hrvatski su mediji izvijestili, samo dan nakon što je ,,vukovarski“ tenk postavljen ispred sjeverne tribine ,,Marakane“, da je podno zapadne tribine Dinamovog stadiona Maksimir u Zagrebu neko u utorak poslijepodne parkirao – traktor. Večernji list je, uz fotografiju traktora ispred Maksimira, objavio kratku objavu – ,,Bed blu bojsi su ispred stadiona u Maksimiru postavili traktor. Šta su time željeli, prosudite sami“.

Pa, nije baš pitanje od milion dolara, niti novinarski izazov za Pulicera: sramotni zagrebački traktor je odgovor na sramotni beogradski tenk.

Zlo se zlom hrani. Na imperijalnu ideju “velike Srbije”, koja je preživjela srpske poraze i koju simbolizuje onaj ,,Arkanov tenk“ Zvezdinih delija, njihove kolege iz susjedstva, Bed blu bojsi, odgovorile su traktorom, koji simbolizuje dan kada su kolone Srba pod ,,Olujom“ napustile Hrvatsku i napravile je državom – skoro očišćenom od Srba.

Zastiđe. ,,Loši plavi momci“ dobro znaju da je u legitimnoj vojnoj akciji ,,Oluja“, operaciji oslobađanja okupiranih hrvatskih teritorija, bilo zločina, da je stradalo mnogo civilnih žrtava. I da je, neposredno prije i tokom akcije, došlo do egzodusa oko 200.000 Srba, koji su traktorima, kamionima, taljigama, bježali u strahu od odmazde. Ogromna većina se nikada više nije vratila u Hrvatsku, zemlju u kojoj su rođeni i živjeli, kao i njihovi preci.

Kažu da je u srijedu zarđali traktor uklonjen sa platoa ispred Maksimira, nekoliko sati nakon što se Dinamo plasirao u Ligu šampiona. Ali, poruka Bed blu bojsa ostaje urezana – traktor je bio simbol slavljenja ustaške ideje o etnički čistoj Hrvatskoj. Mučno i tužno, poslije toliko godina.

Ali, ništa se slučajno ne dešava. U Beogradu, tako i u Zagrebu, država je nijemo, kao voljni saučesnik, posmatrala glorifikaciju šovinizma, kao da je ,,njihovima“ dopušteno sve to, a da ,,onima preko“ treba zabraniti to sve. Balkanka bespuća.

I naša realnost. Jer, navijačke grupe, njihove poruke i ideje, samo su krajnji odraz stanja duha balkanskih društava, njihovih elita. Kao što je rat vođenje politike drugim sredstvima, tako su i navijačke falange samo krajnji izraz današnje preovlađujuće političke misli, stanja duha nacije.

Suviše se sporo mijenja svijest u ovim našim državama. Zato se, poslije tenka i traktora, čula tek pokoja riječ opomene, i u Srbiji i u Hrvatskoj. Delije i Bed blu bojsi, dva člana iste familije.

Samo, ne treba imati iluzije da je u drugim balkanskim krajevima mnogo drugačije. Ni u Crnoj Gori.

Onaj momak sa tribina Sportskog centra ,,Morača“, sin jednog ovdašnjeg političara i ministra, koji je prije treće utakmice finala ABA lige između Budućnosti i Crvene zvezde prevalio nekoliko koraka da bi pljunuo u lice čovjeku iz uprave beogradskog kluba, samo zato što je iz srpskog kluba i iz Beograda – nije bio navijač. Kao ni onaj drugi osioni mladić, takođe sin jednog uglednika, koji je iz sve snage mučki udarao navijača crveno-bijelih dok ga je sprovodilo obezbjeđenje.

Nijesu to navijači I nije to navijanje. Niti je pljuvanje patriotizam. I zato nema opravdanja ni za tadašnje ćutanje crnogorske države, niti za činjenicu da ni dan-danas izgrednici nijesu procesuirani.

U Beogradu ili Zagrebu, Podgorici ili Sarajevu – svejedno u kojoj balkanskoj prijestonici – mora se reagovati dok je zvjerka šovinizma još u povoju. Da ne postane čudovište koje niko ne može kontrolisati, kao devedesetih prošlog vijeka. Jer, valja ponoviti: Balkan je ovo – glupost na jednom kraju, rađa stupidariju u susjedstvu.

Najnovije vijesti

Za pet godina otišlo 150 ljekara

27. novembra 2021. 07:15

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29430 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12870 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12219 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11987 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11698 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11004 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10426 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10258 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9067 pregleda
%d bloggers like this: