“CG ima snage da se izbori sa avetima prošlosti i nastavi svoj put ka evropskim i i atlantskim integracijama”

    2 mjeseca pre 244 pregleda Izvor: kodex.me

Aveti prošlosti se bude, ali država Crna Gora ima kapaciteta i snage da se izbori sa tim i nastavi svoj put ka evropskim i atlantskim integracijama, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković, gostujući u emsiiji “Zumiranje” na TVCG.

“Crna Gora je država svih njenih građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, i to je naše bogatstvo, što smo uspjeli da ostvarimo 21. maja 2006. Tokom proteklih 14 godina trudili da izgrađujemo svijest kod ljudi da je ovo država svih nas. Ne može se poništiti sve ono dobro što je Crna Gora uradila u prethodnom periodu, iako udaruju u kičmu crnogorskog stuba, a to je multuietnički i multivjerski sklad”, kazao je Boškovič.

Naveo je da se i dalje mogu čuti poruke i retorika, sa različitih adresa, koja pokazuju da je i dalje prisutno “ono što smo mislili da je ostalo iza nas”.

On je istakao da postoje retrogradne snage koje pokušavaju da iskoriste sve situacije kako bi uznemirili i podijelili javnost.

“To što se danas čuje, a što je najopasnije od 90-ih godina ka ovamo, je što se udara na temelje Crne Gore, a to je da se uništi njen multietnički i multivjerski sklad”, rekao je Bošković.

Ministar je ocijenio da se Crna Gora, njene institucije i građani, odnijeli na veoma kvalitetan i odgovoran način u toku epidemije korona virusa.

“Ova epidemija jeste opasnost za čitav svijet, ali 14 godina nakon nezavnosti, ne prestaju ataci i negiranje crnogorske nezavisnosti, njenog postojanja i nacionalnog identiteta”, kazao je Bošković.

Poručio je da je Crna Gora danas demokratski zrela, da su njene instutucije su zrelije i svijest građana jača da se odupre izazovima.

U Vojsci nema podjela po naciji

Na pitanje o vijesti da se iz Vojske Crne Gore otpuštaju Srbi, a što je demantovano iz Ministarstva odbrane, Bošković je istakao da “građane nikada nijesu dijelili prema naciji kojoj pripadaju”.

 “Vojska Crne Gore treba da je najodgovornija kada je u pitanju odbrana i bezbjednost, mora da bude u svakom momentu spremna da ispuni zadatke. Onaj ko ne može da prti taj trend, kada je Vojska u pitanju, za njega nema mjesta. Kojoj on nacionalnosti pripada, ja ne znam. Mislim da je najmanje Srba ostalo bez posla prethodnih godina”, kazao je ministar.

Naglasio je da su Srbi, kao i pripadnici svih nacija, više nego dobrodošli u Vojsku, ako su spremni da brane državu.

Podsjetio je da Vojska dvaput godišnje, u martu i septembru, prima nove vojnike, te da je od početka njegovog mandata pristupilo blizu 500 novih pripadnika.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6053 pregleda