CIRT: Mogući sajber napadi tokom izbora

    1 godina pre 194 pregleda Izvor: PV Informer

Primijetan je trend rasta DDoS napada u toku važnih političkih dešavanja kako na našim prostorima, tako i na globalnom nivou. Shodno tome, neophodno je dodatno povećati nivo zaštite servisa u državnim institucijama, medijskim kućama kao i u organizacijama koje se bave praćenjem izbornih procesa, saopštili su iz Nacionalnog centra za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente u sajber prostoru Crne Gore (CIRT).

DDoS napad (Distributed Denial of Service) ima za cilj da onemogući krajnjim korisnicima korišćenje određenog servisa (pristup web portalu, praćenje rezultata izbora, i sl.), slanjem velikog broja zahtjeva. Ovakvi hakerski napadi su rado korišćena alatka onih koji ne žele da određeni sadržaj dođe do šire javnosti, napominju iz CIRT-a.

Što se tiče posljedica, oni nijesu neki od najopasnijih. Najveće posljedice mogu imati napadi poput sofisticiranih malvera kojima je krajnji cilj krađa podataka digitalnih identiteta, a nerijetko i novca.

-CIRT, osim odgovora na incidentne, djeluje i preventivno, edukacijom korisnika objavljujući sigurnosna upozorenja i savjete. Apsolutna bezbjednost od sajber napada ne postoji ni u jednoj državi na svijetu, pa tako ni u Crnoj Gori, međutim nastojimo da sistemi budu što otporniji na sajber napade- navode u saopštenju.

Tokom predstojećih izbora, ističu, CIRT će preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da u koordinaciji sa državnim institucijama, privatnim sektorom i međunarodnim partnerima spriječi eventualne DDoS napade.