Članovi radnog tima za pregovore sa SPC Kovač, Sekulović, Đeka, Marić i Martinović

    2 meseca pre 123 pregleda Izvor: Portal Adria

Ministar pravde Marko Kovač kazao je danas u Skupštini da su članovi radnog tima za pregovore sa SPC oko potpisivanja ugovora su Sergej Sekulović (savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore), Marko Kovač (ministar pravde), Fatmir Đeka (ministar ljudskih i manjinskih prava) i Boris Marić (Generalni sekretar Vlade Crne Gore).

Naknadno je, kaže Kovač, imenovan peti član – advokat Nikola Martinović.

On  je rekao da je crnogorska Vlada zadužila Ministarstvo pravde da formira Radni tim u vezi sa vođenjem pregovora sa vjerskim zajednicama, sa ciljem rješavanja ugovornih odnosa.

“Regulisanjem ugovornih odnosa izmedu države i vjerskih zajednica, Crna Gora će dodatno ojačati prava i slobode vjerskih zajednica zagarantovanih Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i Ustavom Crne Gore. Radni tim će voditi dijalog sa svim zainteresovanim vjerskim zajednicama koje su, shodno Zakonu, upisane u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica”, kazao je Kovač.

snimak ekrana

Prema njegovim riječima, nacrt ugovora, a samim tim i naziv ugovora, sa bilo kojom vjerskom zajednicom, biće dostupan javnosti na način i kada to propisuju procedure ove države, odnosno kada taj Nacrt zaista bude postojao.

„U konkretnom, čim radni tim bude imao usaglašen tekst Nacrta on će biti dostupan javnosti, a nadamo se da će to biti u veoma kratkom roku. Ministarstvo pravde neće i ne želi da bilo što krije i svakako da će javnost imati priliku da se upozna sa svakim tekstom ugovorom za koji cijenimo da je u interesu svih građana, Crne Gore ali i potencijalnih ugovornih strana. Uostalom, samo ugovori koji su u skladu sa Ustavom, međunarodnim izvorima koje je ratifikovala Crna Gora i zakonima ove države, mogu biti zaključeni kako bi proizvodili bilo kakva pravna dejstva”, istakao je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: