CNN: Izrael izveo napad na Iran, tri drona primijećena iznad neba u Isfahanu

    1 mesec pre 272 pregleda Izvor: Agencije/pobjeda.me

Foto: Pixabay –

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CNN.

– Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika. Opseg ciljeva nije preciziran, ali “nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji – dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primijećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Ranije je novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule “eksplozije”.

Provincija Isfahan je sjedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija, navodi BBC.

Iranska agencija IRNA izvještava da su obustavljeni letovi iznad nekoliko gradova u zemlji.

Pogođena vojna baza kod Isfahana u Iranu

Njujork tajms citira tri iranska zvaničnika koji su potvrdili da je u napadu pogođena vojna baza u blizini Isfahana, ne navodeći koja je država izvršila napad.

Međutim, dva izraelska vojna zvaničnika izjavila su da Izrael stoji iza napada.

Rojters navodi da se nekoliko iranskih nuklearnih postrojenja nalazi u provinciji Isfahan, uključujući Natanz, koji se smatra centralnim dijelom iranskog programa obogaćivanja uranijuma.

IRNA: Aktivirana iranska PVO iznad Isfahana, nukelarke bezbjedne

Iran je danas aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenijela je državna novinska agencija IRNA.

Kako navodi AP, ostalo je nejasno da li je Iran bio pod napadom, ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael od 13. aprila, u kojem je učestvovalo više od 300 dronova i raketa.

IRNA navodi da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega. Izrael je poručio da će se osvetiti za napad Irana, dok su saveznici Tel Aviva apelovali da ne uzvraća na napad kako se ne bi proširio konflikt.

Novinska agencija Tasnim prenijela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbjedna i netaknuta.