COP postaje prevelik, ocjenjuje šef UNDP-a

    3 meseca pre 295 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Globalna konferencija Ujedinjenih nacija o klimi, ove godine COP28 u Dubaiju, sa rekordnih 97.000 učesnika ne bi trebalo da postane model za budućnost, ocijenio je administrator Programa UN za razvoj (UNDP) Ahim Štajner (Achim Steiner).

„Mislim da su ove konferencije postale prevelike“, rekao je Štajner agenciji dpa u Dubaiju. On je istovremeno naglasio da ne želi ni nekome da kaže da ne treba da učestvuje.

COP28 UAE; foto: X

„Ako zemlja poput Ujedinjenih Arapskih Emirata ima priliku da organizuje tako veliku konferenciju, onda mislim da to nije naš najveći problem,“ rekao je.

Ipak, nastavio je Štajner, treba imati na umu da sve veće konferencije znače i veći trud, više vremena i naduvane troškove za organizatore, pa ubuduće može biti sve teže pronaći domaćina sposobnog da smijesti oko 100.000 ljudi i obezbjedi lokacije.

Prema njegovim riječima, u fokusu je rasprava oko 200 država o mogućoj formalnoj odluci o postepenom istupanju iz eksploatacije uglja, nafte i gasa. „Vidjećemo hoće li će konferencija na kraju uspjeti da prepozna da je vrijeme za fosilno gorivo prošlo.“

Učesnici treba da dogovore formulacije i rokove, dodao je Štajner, sa ciljem prihvatanja da budućnost energetskih i transportnih sistema nije zasnovana na fosilnom gorivu.

„Cio svijet osjeća i zna da je dekarbonizacija naših privreda postala neizbježna,“ rekao je.

Ovogodišnji COP je najveći ikada. Prema podacima Sekretarijata UN za klimatske promjene, registrovano su 97.372 učesnika, uključujući oko 52.000 delegata i posmatrača, uz bezmalo 4.000 novinara.

Do sada je najveći COP bio prethodni, u egipatskom Šarm el Šeiku, sa oko 50.000 učesnika.