Čopori pasa lutalica opasnost za djecu

    7 dana pre 493 pregleda Izvor: dan.co.me

U susret početku drugog polugodišta mještani pljevaljske Mjesne zajednice Crljenice apeluju na nadležne u lokalnoj upravi da se smanji prisustvo pasa lutalica koji se skupljaju na deponiji Jagnjilo, kao i u njenoj neposrednoj blizini. Roditelji školaraca ističu da usled prisustva velikog broja pasa lutalica u širem krugu deponije moraju djecu da prate do škola u selima Otilovići, Vjenac i Crljenice, kao i nazad do kuće.

– Posebno je situacija teška u selu Otilovići. Roditelji moraju da odvedu djecu do škole, a potom opet da ih prate od škole do kuće. Niko ne smije bez praćenja da pusti djecu u školu, jer bi ih napali čopori pasa – kaže predsjednik MZ Crljenice Darko Gačević uz napomenu da se čopori pasa kreću na prostoru čitave mjesne zajednice i da se često viđaju i u selima uz samu granicu sa Srbijom.

Gačević podsjeća da su mještani Crljenice i okolnih sela zbog velikog broja pasa lutalica prije dvije godine organizovali proteste i blokadu deponije. Kaže da je tada postignut dogovor i da je jedan broj pasa lutalica zbrinut u Skloništu za napuštene životinje. Međutim, sve te mjere nijesu dale željene rezultate.

– Situacija je sada još gora jer pasa lutalica ima daleko više i kreću se u čoporima, što predstavlja opasnost ne samo za djecu uzrasta do petog razreda već i za one starije koja školskim prevozom idu u Pljevlja u školu. Roditelji su primorani da ih odvode do stajališta školskih kombi vozila, a potom ih opet čekaju na istom mjestu kada se vraćaju iz škole – tvrdi Gačević.

Inače, i u samom centru grada primjetan je veći broj pasa lutalica. Iz službe Hitne pomoći ističu da u poslednjih mjesec nijesu imali pacijente koji su se žalili na ujed napuštenih pasa. U lokalnom preduzeću Komunalne usluge, koje se stara o Skloništu za napuštene životinje, a koje je od prije nekoliko mjeseci otišlo u stečaj, nijesmo mogli dobiti informacije koliko trenutno u azilu ima pasa. U ranijem periodu taj broj se kretao oko 100, a mnogi psi koji su sada na ulici prošli su određeni tretman u Skloništu za napuštene životinje.

U lokalnom preduzeću Čistoća, koje se bavi održavanjem deponije otpada na Jagnjilu, kažu da sve preduzimaju kako bi otpad odmah bio zagrnut zemljom, odnosno kako ne bi bilo mogućnosti da se psi hrane i da to bude razlog njihovog okupljanja na toj lokaciji.

– Deponija je trenutno mnogo urednija nego što je to bio slučaj u prethodnim godinama. Radi se detaljno kako bi otpad bio uredno zatrpan – rekao je za „Dan” direktor preduzeća Čistoća Saša Ječmenica.

Kao dokaz ozbiljnog rada Ječmenica navodi da na deponiji Jagnjilo više ne dolazi do zapaljenja otpada, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, ili kako je to slučaj na nekim drugim deponijama u crnogorskim opštinama.

Situacija kritična i u MZ Zabrđe

Situcija sa psima lutalicama kritična je i u Mjesnoj zajednici Zabrđe, koja se graniči sa gradskom zonom. Psi lutalice se, kažu mještani, kreću u čoporima koji broje i do petnaest životinja.

– To je strašna situacija. Ne znam koliko sam puta pozivao Komunalne usluge da ih uklone. Dođu radnici, postave kaveze za hvatanje, hvataju, odvode, a njih opet ima na svakom mogućem mjestu – kaže predsjednik MZ Zabrđe Dragan Lučić uz pojašnjenje da se psi najčešće skupljaju na divljim deponijama, a potom kroz sela idu u čoporima. On navodi da su nedavno u njegovom komšiluku psi lutalice uspjeli da provale u objekat gdje su uzgajani zečevi i sve ih usmrtili.

– Naravno, niko od roditelja ne smije da šalje djecu bez pratnje u školu – ističe Lučić.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13271 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8020 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7198 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6522 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6506 pregleda
%d bloggers like this: