Crna Gora autentičnošću ponude da bude prepoznata kao razvijena destinacija

    4 meseca pre 210 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Svjetski dan turizma koji se pod pokroviteljstvom Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO) obilježava 27. septembra, predstavlja jedinstvenuprilikuda se podsjetimo važnosti koju turizam ima za međunarodnu zajednicu i istaknemo njegovnemjerljiv uticaj na društvene, kulturne i ekonomske vrijednosti širom svijeta, a i u Crnoj Gori.

Turizam i ruralni razvoj – tema je kojom se ove godine obilježava Svjetski dan turizma, a koja nam, imajući u vidu brojne izazove sa kojima se turizam suočava usljed pandemije korona virusa, ukazuje na jedan od mogućih puteva oporavka turističkog sektora od posljedica globalne zdravstvene krize. 

Zemlješirom svijeta ujedinjene su sa ciljem da turizam podstakne oporavak, uključujući i ruralne zajednice u kojima ovaj sektor treba da bude jedan od vodećih poslodavaca i ekonomski stub razvoja.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović ovim povodom istakao je da je Crna Gora u prethodnom periodu napravila značajan pomak kada je u pitanju razvoj turizma u ruralnim područjima, te da je vizija Crne Gore da u predstojećem periodu, svojim brendom i autentičnošću ponude bude globalno prepoznata kao razvijena destinacija u oblasti ruralnog turizma. 

On je naglasio da je u kontekstu razvoja ruralnog turizmaCrne Gore, potrebno sagledati specifičnosti naše zemlje, potencijale kojih ima jako mnogo, kao i izazove, kako bi se definisala adekvatna politika njegovog daljeg razvoja.

“Zakonskom regulativom i podzakonskim aktima stvorene su pretpostavke za podizanje nivoa kvaliteta usluge u ovom segmentu turističke ponude, a broj seoskih domaćinstava u posljednih 12 mjeseci je dupliran.Ministarstvo održivograzvoja i turizmarealizovalo je niz aktivnosti na polju razvoja ruralnog turizma, između ostalih urađena je promotivna brošura kojom su obuhvaćena sva registrovana seoska domaćinstva na crnogorskom, engleskom i njemačkom jeziku, objavljen je vodič za seoska domaćinstva namjenjen građanima koji žele da se bave tom aktivnošću, a urađena je i baza podataka sa svim registrovanim seoskim domaćinstvima kao i baza podataka o starim zanatima i domaćim radinostima”, kazao je Davidović. 

Direktorica NTOCG Željka Radak Kukavičić istakla je daje Svjetski dan turizma prilika da ukažemo na ulogu i značaj koje turizam ima za razvoj ruralne zajednice, ali i damo maksimalan doprinos stvaranju bolje budućnosti na tim područijima. 

„Pred svima nama je dosta rada na ostvarenju tog cilja ali uz zajedničke napore turizam to može. Podaci govore da da je u opštinama sjevernog i centralnog regiona, koje svoju ponudu u najvećoj mjeri baziraju na ruralnom turizmu broj noćenja u posljednjih pet godina utrostručen, a jedan broj seoskih domaćinstava na sjeveru ima međunarodne ekološke sertifikate ,,Travellife” i ,,EU Ecolabel”. Svjesni da razvoj turizma u ruralnim zajednicama daje mladim ljudim priliku da zarade za život bez potrebe da migriraju u gradske sredine ili u inostranstvo, intezivirali smo sve vidove podrške, podsticaja i promocije u tom pravcu. Realizujemo više IPA projekata koji su direktno usmjereni na podizanje kvaliteta ponude ruralnih područja, radimo na razvoju novih ponuda i promociji ne samo na evropskim tržištima nego i šire“, kazala je Radak Kukavičić. 

Ona je u ime NTOCG svim zaposlenim u sektoru turizma čestitala današnji dan i iskazala posebno poštovanje za sve napore koje su uložili i ulažu u cilju očuvanja ovog sektora i njegovog vjerujemo brzog oporavka.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13885 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8055 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7235 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6796 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6600 pregleda
%d bloggers like this: