Crna Gora – BEZ POSLA preko 7.000 ljudi sa diplomom fakulteta

    1 mesec pre 178 pregleda Izvor: kolektiv.me

Na evidenciji nezaposlenih Zavoda, trenutno se nalazi 7.474 visokoškolca, odnosno 13,7% od ukupnog broja nezaposlenih, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Samo u ovoj godini, poslodavci su oglasili preko 17.000 slobodnih radnih mjesta, a najviše su tražena srednjoškolska zanimanja – od nekvalifikovanih do polukvalifikovanih radnika.

Ipak, na listu traženih zanimanja našli su se i doktori medicine.

“U ovoj godini, poslodavci su Zavodu prijavili ukupno 17.146 slobodnih radnih mjesta. Najviše su tražena srednjoškolska zanimanja – 9.101 ili 53,1% od ukupnog broja prijavljenih slobodnih radnih mjesta zatim nekvalifikovani i polukvalifikovani radnici – 4.613 prijavljenih slobodnih ranih mjesta ili 26,9% i prijavljeno je 3.432 slobodna radna mjesta za visokoškolce što čini 20% od ukupno prijavljenih slobodnih radnih mjesta. Posmatrano po zanimnjima, najviše su traženi konobari, sobarice, prodavci, pomoćni ugostiteljski radnici, kuvari, zatim doctor medicine, medicinski tehničar/sestra, diplomirani ekonomista, itd”, ističu iz ZZZCG.

A koliko su pojedinci zainteresovani za posao u struci, i da li ima i onih koji odbiju ponuđeni posao preko Zavoda?

Kako iz ZZZCG objašnjavaju za naš portal, sva nezaposlena lica prijavljena u evidenciju Zavoda za zapošljavanje u obavezi su da traže posao kao i da prihvate posao ponuđen posredovanjem Zavoda.

S obzirom na današnje vrijeme, kada je do posla teško doći, rijetki su oni koji odbiju posredovanje u zapošljavanju.

“Pod ponuđenim odgovarajućim radnim angažovanjem podrazumijeva se posao koji odgovara nivou kvalifikacije i stručnoj osposobljenosti nezaposlenog lica. U današnje vrijeme, kada je veoma teško doći do posla, rijetke su situacije da nezaposleno lice odbije posredovanje u zapošljavanju. Ukoliko se to desi, evidentni razlozi odbijanja su posledica neodgovarajućih uslova koje poslodavac nudi, kao što su: neadekvatna naknada, loši uslovi rada, prekovremeni rad bez nadoknade, zapošljavanja van mjesta prebivališta i sl. Interes poslodavaca je da u što kraćem roku obezbijede neophodan kadrar, a zaposlenih da dobiju što bolje uslove za rad, što nije lako uskladiti. Svjesni da i pored velikog broja nezaposlenih lica ne možemo odgovoriti svim zahtjevima poslodavaca, posebno kada traže kadrove sa specifičnim znanjima i vještinama, Zavod kroz mjere aktivne politike zapošljavanja  pokušava da prevaziđe ovaj problem i obezbijedi adekvatan kadar”.

Prema podacima ZZZCG, u posljednjih godinu dana kod većine zanimanja ponuda prevazilazi tražnju.

Međutim, ima i onih oblasti gdje radne snage ne fali, ali fali radnih mjesta. To je zabilježeno u ugostiteljstvu i turizmu, kod zanimanja kao što su sobarica, konobar, pomoćni kuvar… ali i kod visokoškolskih zanimanja – profesor matematike, fizike, doktor medicine.

“Ako posmatramo kretanja na tržištu rada u toku poslednje godine dana, možemo zaključiti da kod većine zanimanja ponuda radne snage, u manjoj ili većoj mjeri,  prevazilazi prijavljenu tražnju. Ipak, kod nekih zanimanja zabilježena je veća tražnja od ponude.Tako je veća tražnja od ponude zabilježena, uglavnom, kod nekih zanimanja ugostiteljstva i turizma – sobarica, pomoćni ugostitelj, server, točilac pića, konobar, pomoćni kuvar itd. Isto tako i kod nekih građevinskih zanimanja bilježi se veća tražnja od ponude – građevinski manipulant, pomoćni građevinski radnik i slično. Kod visokoškolskih zanimanja veća tražnja od ponude bila je kod zanimanja profesor matematike, doctor medicine, profesor fizike, zanimanja informaciono konunikacione tehnologije, neka zanimanja iz domena muzičkog obrazovanja, itd.”.

Trenutno je u Crnoj Gori bez posla preko 54.000 lica.

Shodno broju stanovnika, nezaposlenih je najviše u Glavnom gradu – Podgorici, a zatim u Nikšiću i Rožajama.

Najveće povećanje nezaposlenosti zabilježeno je u Šavniku. Sa druge strane, u Kotoru je evidentirano neznatno smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji Zavoda.

“Od 54.507 nezaposlenih lica koliko ih je trenutno na evidenciji Zavoda, najviše ih je u Podgorici -11.939, zatim Nikšiću – 5.814, Rožajama -5.228 nezaposlenih itd. Najmanje u Šavniku – 118, Žabljaku – 162. Ukupan broj nezaposlenih u Crnoj Gori, u odnosu na isti period prethodne godine povećan je za 25,4%. Najveće procentualno povećanje nezaposlenosti, zabilježeno je u  Šavniku -55,3%, Tuzima – 53,4%, Nikšiću – 39,7%, Bijelom Polju 38,6%. Sa druge strane, u opštini Kotor zabilježeno je smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji Zavoda za 1,7%, u opštini Herceg Novi broj nezaposlenih je ostao na nivou njihovog broja u istom periodu prethodne godine, dok je u Petnjici zabilježeno povećanje od 8,9%”, zaključili su iz ZZZCG.

Najnovije vijesti

Za pet godina otišlo 150 ljekara

27. novembra 2021. 07:15

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29428 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12869 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12219 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11987 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11696 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11003 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10426 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10258 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9067 pregleda
%d bloggers like this: