„Crna Gora ima realnu šansu da najbrže od svih sa Balkana uđe u EU“

    3 meseca pre 251 pregleda Izvor: RTCG

Crna Gora ima realnu šansu da najbrže od svih zemalja Zapadnog Balkana napreduje na putu ka Evropskoj uniji, poručuju briselski dopisnici iz Srbije i Hrvatske, Dušan Gajić i Augustin Palokaj. Ističu da je izgubljeno mnogo vremena za napredak ka evropskom putu, ali da se od nove vlade očekuje politička stabilnost koja bi omogućila ubrzanje reformi.

Crna Gora bi najbrže od svih zemalja Zapadnog Balkana mogla napredovati ka EU ukoliko nova vlada pokaže stvarnu volju i ispuni ono što se od nje očekuje, salgasni su briselski dopisnici iz Hrvatske i Srbije.

Augustin Palokaj, dopisnik Jutarnjeg lista iz Brisela smatra da Crna Gora jedina iz regiona ima stvarnu šansu za veliki napredak u procesu integracija u EU.

„Crna Gora nema nikakvih problema sa državama članicama EU, ima dobre odnose sa svim susjedima, nema nikakvu političku prepreku“, ocjenjuje Palokaj.

Dušan Gajić, dopisnik RTS-a iz Brisela dodaje da je Crna Gora najjasniji, najočigledniji kandidat za brži napredak u pregovorima, ne samo zato što je u formalnom smislu najdalje odmakla već zato što nema drugih problema koji bi taj proces mogli dodatno da koče.

„Nema otvorenih pitanja, kao u slučaju Srbije i Kosova, nema bilateralne sporova kao Sjeverna Makedonija sa Bugarskom ili Albanija po svoj prilici sa Grčkom, ili pitanja unutrašnje funkcionalnosti kakvo postoji u Bosni i Hercegovini“, kaže Gajić.

Komenatarišući nacrt zaključaka o Crnoj Gori koji će biti usvojeni na sastanku Savjeta za opšte poslove, a potom potvrđeni na decembarskom samitu EU lidera, Gajić i Palokaj naglašavaju da je procjena za Crnu Goru prilično jasna i realna, i da Brisel sada očekuje političku stabilnost.

„Očekuje se da ispuni uslove u oblasti vladavine prava kako bi dovršila napredak u pravosuđu i ispunila prelazna mjerila u poglavljima 23 i 24, jer se time stiču uslovi za zatvaranje drugih pregovaračih poglavlja i to je ono na šta se dugo čeka u pregovaračkom procesu Crne Gore“, navodi Gajić.

Palokaj kaže da je Crna Gora previše izgubila vremena i sada je vrijeme da to nadoknadi, obnovi rad institucija, postigne unutrašnji konsenzus svih stranaka i sa opozicijom, kako bi ispunila sva mjerila i kriterijume za napredak prema EU.

„Jer bi iskorak Crne Gore na evropskom putu bila jasna poruka i svim ostalim zemljama regiona da je proces proširenja živ, i napredak moguć, u šta građani pojedinih zemalja Zapadnog Balkana polako gube nadu“, smatra Palokaj.