Crna Gora – Island: Bitka za ljepšu istoriju

    4 meseca pre 216 pregleda Izvor: vijesti.me

Istorija je ispisana, vrijeme je da se uljepša – rukometaši Crne Gore u posljednjem kolu glavne faze protiv Islanda traže pobjedu za 3. mjesto u grupi, tj. duel za 5. poziciju na 15. Evropskom prvenstvu.

Šta god da se danas (15.30) dogodi u velelepnom “MVM domu” u Budimpešti, “lavovi” će moći da kažu da su ostvarili najveći uspjeh našeg muškog rukometa, jer u najgorem slučaju mogu da završe šampionat na 11, a do sada je najveći rezultat bio 12. mjesto 2008. godine u Norveškoj.

Ali, ovakva šansa da se dođe do završnog vikenda kontinentalnog šampionata teško da će se brzo pružiti. Zoran Roganović na raspolaganju praktično ima sve najbolje crnogorske rukometaše i boljeg trenutka za pobjedu na “ribarima” teško da može da bude, jer je čak 10 igrača Guđmundura Guđmundsona juče bilo u karantinu zbog koronavirusa!

Današnji meč je dodatno dobio na važnosti, jer bi Vasko Ševaljević i drugovi pobjedom mogli da se domognu duela za 5. mjesto sa Norveškom, a pobjednik tog susreta će direktno ići na Svjetsko prvenstvo. Da bi bila akter tako važnog duela, Crnoj Gori je neophodno da porazi Islanđane, a da Holandija, takođe uništena koronom, ne iznenadi Hrvatsku. U slučaju pobjeda “lavova” i “lala”, te dvije selekcije bi imale četiri boda, koliko i tim iz Atlantika, pa bi odlučivala međusobna gol-razlika.

A u kakvim je Island problemima, govore činjenice. Iskusni golman Bjergin Pal Gustafson, koji se nakon izolacije vratio na teren protiv Hrvata, opet je juče bio pozitivan na koronu i vraćen je u karantin, u kojem mu se pridružio i Eliđi Viđarson. Odranije su zaključani i kapiten Aron Palmarson, Janus Dađi Smarason, Bjarki Mar Elison, Elvar Jonson, Torgeir Kristjanson, Olafur Guđmundson, Agust Bjergvinson i Arnar Arnarson. Moguće je da će neki od njih nastupiti danas ako budu negativni na posljednjem testu, ali je pitanje šta mogu da urade poslije duge pauze i zatvorenosti u četiri zida.

Zbog toga je Guđmundson, koji je Island 2008. vodio do srebra na Olimpijskim igrama u Pekingu, a Dance do zlata 2016. u Riju, juče pozvao lijevog beka švedskog Skovdea Bjarnija Valdimarsona i lijevo krilo Stjarnana Dagura Gautasona.

– Korona je poremetila dosta ekipa, osciliraju kako se desi neki slučaj. Sve najbolje selekcije poslije značajnog meča ili pobjede padnu, što je normalno. To se desilo nama poslije Hrvatske, možda smo se ispraznili do kraja. Ali, svi momci su stegli zube, možda se i mi poslije dva vezana poraza izdignemo i pokažemo da možemo da igramo protiv Islanda – rekao je Roganović.

Crna Gora je do ponedjeljka veče imala i šansu za polufinale, bila ravnopravna Francuskoj 20 minuta, ali je potom do izražaja došla razlika u kvalitetu i iskustvu pa su “eksperti” slavili 36:27.

– Francuska je u ovom trenutku bolja i to bi trebalo reći. Sigurno je da smo propustili neke šanse u 1. poluvremenu, mogli smo da ga završimo i sa vođstvom, a to nas je skupo koštalo. Nametnuli su svoj ritam, počeli da melju, jer su fizički dominantniji. Izvući ćemo pouke, jer nas čeka još posla do kraja prvenstva – poručio je selektor.

Igrači su nakon utakmice sa Francuzima priznali da ih noge više ne slušaju, da su iscijeđeni. Ali, protiv Islanda to neće biti alibi, jer je ulog ogroman.

– Umor naravno stiže. Sve što smo radili od ljetos je palo u vodu zbog kovida, prehlada… To svako mora da razumije. Nisam ni htio da pričam o tome, gledam da zaštitim momke, ali su se oni otvorili. Sigurno je da ćemo izvući posljednji atom snage, jer je utakmica sa Islandom veoma važna za sve nas – zaključio je Roganović.

Kako prvenstvo odmiče, sve je vidljivije da “lavove”, koji zbog problema sa koronavirusom nisu imali adekvatne pripreme, stiže umor, ali ne žele alibi u tome.

– To može da utiče, ali imali smo dan da se odmorimo i oporavimo uz pomoć fizioterapeuta. Probaćemo da damo maksimum i dobijemo utakmicu – istakao je Nebojša Simović.

Koliko je važan današnji duel, najbolje ilustruju riječi Vasilija Kaluđerovića.

– Za sve nas ova utakmica puno znači, dobiti šansu da igramo meč za 5. mjesto je velika stvar, pogotovo za našu malu državu i naš rukomet – rekao je jedan od najmlađih u timu.

Recept za pobjedu je jasan, ali ga nije lako sprovesti u djelo.

– Moramo da ukinemo njihovu tranziciju, jer svaki promašaj veoma brzo kažnjavaju. Ako to prekinemo i umorimo ih, nećemo im dati lake golove, već moramo da ih natjeramo da igraju pozicioni napad – jasan je 23-godišnji Cetinjanin.

PV Informer
%d bloggers like this: