CRNA GORA OD ŠAMPIONA DO CRNE TAČKE U EVROPI: Skoro 400 mrtvih i 30 000 zaraženih COVID-19 – zdravstvo na izmaku snage

    2 sedmice pre 239 pregleda Izvor: standard.co.me

Od šampiona prvog talasa, sada smo u teškoj situaciji. To su riječi koje je ministar zdravlja Kenan Hrapović uputio 13. novembra građanima Crne Gore kao apel povodom koronavirusa. Crne brojke počele su naglo da rastu. O tome najbolje govori podatak da je do juna bilo devet smrtnih slučajeva, a sada danak ovog virusa premašuje broj od 396 preminulih. Borba koja traje već devet mjeseci ne posustaje. Nakon jednocifrenih brojeva zaraženih na dnevnom nivou, IJZ sada redovno prijavljuje trocifrene brojeve novoinficiranih. Da virus ne bira, govore i godišta preminulih, od starijih do mladih, sa hroničnim oboljenjima ali i bez njih. Neke od preminulih porodice nisu mogle da sahrane. Surovost situacije opisuje i to što su iz jednog doma od korone preminule dvije osobe.

Prema jučerašnim podacima, trenutno je 9867 aktivno oboljelih od koronavirusa. Neki su na kućno liječenje a neki u bolnicama. Od početka godine do jučerašnjeg presjeka u Crnoj Gori ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije ovim virusom je 28392Oporavljenih je za sada 17805. To je statistika koja je objavljena juče, 17. novmebra…tačno osam mjeseci od pojave COVID-19 u našoj zemlji.

ZDRAVSTVO NA IZMAKU SNAGE-UMOR I EMOCIJE STIŽU I NAJHRABRIJE

Zdravstveni radnici, oni koji se trude da nasmiju pacijente i utješe porodice, oni koji daju sve od sebe da pobjedimo ovu agoniju sa kojom se suočava cijeli svijet, na izmaku su snaga….To najbolje opisuje apel doktora Nermina Abdića koji je kao čovjek i kao ljekar građanima 13. novembra kazao: „Ovog trenutka imamo porast broja oboljenja zdravstvenih radnika, 115. To su oni koji su pružali pomoć drugome i tako se inficirali, ima i onih doktora koji se nalaze na bolničkom liječenju. Doktori devet mjeseci ne gledaju bijelog dana, ako to nekome nije jasno ja ne znam zašto više i jednu riječ trošiti na nekog ko ne misli da će svojim neodgovornim ponašanjem zaraziti druge. Ja vapim, molim građane. Virus ne bira”.

Nagli skok oboljelih, koji je uglavom uzrokovan nepoštovanjem mjera i neuvažavanjem apela i preporuka, agresivno testira izdržljivost svakog ko je iz medicinske struke na prvoj liniji fronta u odbrani stanovništva od koronavirusa. Bez slobodnog dana, devet mjeseci konstantnog rada, dovelo je do toga da medicinari uz nadljudske napore daju sve od sebe za zdravlje nacije.

Ali većini građana kao da to nije dovoljno…kao da traže još…pa odlaskom na masovne skupove, nedržanjem distance, nenošenjem maske, nedezinfikovanjem, stavljanjem nekih drugih vrijednosti ispred zdravlja, ignorišu trud i napore onih koji čine sve za zaustavljanje epidemije.

SVE JE POČELO 17. MARTA

Kao „šampioni“ okarakterisao nas je na početku epidemije cijeli region. Mediji sa Balkana pisali su tekstove o tome „da li će Crna Gora biti prva država u Evropi bez koronavirusa“. Mnogo veći zdravstveni sistemi nisu mogli da se porede sa rezultatima i naporima naših nadležnih institucija. I ako su i oni davali sve od sebe.

Ozbiljnost situacije i preventivna djelovanja mogla su se vidjeti na svakom koraku. Tako je izmijenjen rad bolnica, poseban tretman i kovid odeljenja i bolnice uvrštene su u proceduru za postupanje sa inficiranim pacijentima. Visok stepen opreza, uz zaštitnu medicinsku opremu i odijela. Doktori su bili spremni….

Zatim je sve počelo 17. marta, premijer Duško Marković je na konferenciji za medije saopštio da je Crna Gora registrovala prva dva slučaja koronavirusa.

„Oboljele osobe su došle iz Amerike, prije 12 dana, a druga je došla iz Španije“, kazao je tada direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

I tada je Crna Gora bila pobjednik. Dok je u svijetu, Evropi i regionu buktio virus, u našoj zemlji građani su uglavom poštovali mjere i to je, uz napore ljekara, dalo rezultate. Bili smo i među onima koji imaju najveći broj tesiranih. Nadležni su omogućili povratak našim državljanima u svoju domovinu sa svih krajeva svijeta. Granice su bile zatvorene za sve osim za posebne kategorije i crnogorske državljane. Situacija je bila pod kontrolom.

AGONIJA IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI

Simptomi su opisani od strane oboljelih kao agonija bez kraja i početka. Mnogi nisu sigurni šta je prvo što su osjetili, ali sa sigurnošću tvrde da je neopisivo kroz šta su prošli. Temperatura koja „lomi“, dovodi do gubitka svijesti i halucinacija…gubitak čula ukusa i mirisa, borba za dah, kašalj…. samo su rijetki oni koji nisu osjetili nemilosrdne simptome korona virusa.

Do sada nesvakidašnja slika iz bolničkih postelja, svakodnevnica je doktora. Borba za svaki dah pacijenta postala je sve učestalija. Spasiti nečijeg roditelja, sina, brata, kolegu…za njih ne predstavlja broj na papiru, već život za koji oni “ginu”.

PRVI SMRTNI SLUČAJ

Prvi smrtni slučaj registrovan je 22. marta.

„U pitanju je državljanin Crne Gore, star 65 godina iz Herceg Novog. On je u ranim jutarnjim satima transportovan u Klinički centar Crne Gore i ubrzo nakon toga i preminuo. Sve mjere koje su u kratko vrijeme boravka u Kliničkom centru Crne Gore sprovedene, nažalost nijesu mogle da ostave neki bolji trag po liječenje ovog pacijenta“, kazao je tadašnji direktor KCCG Jevto Eraković.

CORONA FREE I POČETAK VELIKE BORBE

Nakon 68 dana, od prvog zabilježenog slučaja, Crna Gora je bila bez oboljelih od COVID19. Polako su počele da se otvaraju garnice, a na pomolu je bila i ljetnja sezona kojoj su se mnogi nadali kao spasu za oporavak od ekonomskih posljedica koje je ostavio COVID-19.

Od sredine juna, kada je registrovan prvi novi slučaj, drastično je počeo da raste broj oboljelih.

Vlada Crne Gore je 21. juna na svom tviter nalogu objavila da je ponovo proglašena epidemija koronavirusa na cijeloj teritoriji Crne Gore. Tada se opet uvode i neke od mjera koje su propisane kao obavezne.

Zatim su osvanuli i novinski natpisi sa izvještajima u kojima je Crna Gora pri evropskom vrhu po broju inficiranih korona virusom, na 100.000 stanovnika.

GUBITAK VOLJENIH I NEMOĆ PORODICA….

Sa drastičnim rastom oboljelih raste i broj preminulih. COVID-19 je tako počeo sve dublje da „zadire” u domove i porodice, do te mjere da su iz jednog doma od posljedica ovog virusa stradale čak dvije osobe. Da bol može biti još bolnija osjetili su i oni koji od svojih voljenih nisu mogli da se oproste jer su i sami bili inficirani koronom. Tako su tijela njihovih najbližih, čije je živote okončao ovaj virus, ispraćale kolege sa posla….Djeca su ostala bez roditelja, sestre bez brata, majke bez sinova i kćeri…

Mnogi se i dalje bore za dah …respiratori i vazduh iz cijevi, to im je sada jedina šansa. Posjete su zabranjene pa agonija onih koji razmišljaju hoće li opet vidjeti svoje rođene noćima ne prestaje. A doktori, preumorni, ali i dalje ne odustaju….nadležni apeluju, traže načine za pobjedu, za zdravlje nacije. Testovi na COVID-19 se danonoćno analiziraju. Upravo sada mnogi čekaju taj poziv i nadaju se da će čuti „ niste pozitivni na covid-19“.

POSLJEDNJI POKUŠAJ

I pored svega toga mnogi negoduju nove propisane mjere, koje su kako je na konferenciji kazala ministarka ekonomije Dragica Sekulić „najozbiljniji pokušaj pred lockdown“. 

Ovo je zajednička bitka. Borba i straih i maldih, svih vjera i nacija, profesija i opredjeljenja. Zato kao društvo i kao cjelina dajmo svi doprinos. Poštujmo mjere, uvažimo napore doktora i poštujmo svoj život i život naših najmilijih i sugrađana. Poštujmo i bol onih čiji voljeni nisu izdržali muke koje su osjetili dok su se za dah borili u bolničkim posteljama, od posljedica koronavrisua.

I baš kao što je kazao ministar Zdravlja Kenan Hrapović, jedino pitanje života i smrti ne smijemo da politizujemo.

Kad mogu oni, umorni i iscrpljeni ali odlučni (MEDICINARI, DOKTORI I SVI IZ STRUKE) možemo i mi, dajmo svoj doprinos i budimo odgovorni!

DISTANCA, RUKE, MASKA!

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6967 pregleda