Crna Gora protiv Hrvatske: Bronza bi bila utješna nagrada

    9 mjeseci pre 175 pregleda Izvor: vijesti.me

Ako žele da dođu do bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Budimpešti crnogorskim vaterpolistima je bolje da se pred današnju utakmicu protiv Hrvatske (17.30) uopšte ne osvrću na tradiciju. U suprotnom, i ovaj duel za treće mjesto mogao bi da bude jednosmjerna ulica, jer istorija govori da „ajkulama” ne odgovaraju ni „barakude” niti mečevi koji odlučuju o najmanje sjajnom odličju na najvećim takmičenjima.

Naša vaterpolo reprezentacija nikada, naime, nije pobijedila u duelima za treće mjesto na velikim turnirima, u koje spadaju Olimpijske igre, Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Poražena je u sva četiri duela (tri na OI, jednom na EP), a kada se tome doda da Hrvatsku na top takmičenjima nije savladala još od 2010. godine – onda je jasno koliko Crnoj Gori ne prijaju utakmice kakvu će igrati danas…

Ali, ovo je momenat kada je crnogorska selekcija ako ništa drugo makar manje uzdrmana od Hrvatske, koja je u Budimpeštu došla da juri titulu, a onda razočarala i ispala u polufinalu od Španije. Put „ajkula” je bio drugačiji – to je ekipa koja je u grupi strahovala od meča sa Njemcima, rasla kako je turnir odmicao i na kraju joj je san o trofeju prekinut prije dvije noći u duelu sa domaćinom Mađarskom. Ali, medalja je i dalje u igri.

– Hrvati su došli na EP po zlato, a sada svakako žele bronzu. Protiv njih smo imali najveći minus na turniru, gubili smo pet razlike, vratili se i mogli da preokrenemo. Znamo kako da im pariramo i biće izuzetno važno da izdržimo početak meča i njihov pritisak. Da im smanjimo šanse u napadima s igračem više i da uvedemo utakmicu u egal. U takvoj situaciji možemo do medalje – rekao je selektor Vladimir Gojković.

Crna Gora će biti donekle bliža odličju ako zaboravi ono što joj se dogodilo protiv Mađarske.

– Bila je to velika utakmica, vidjelo se da su momci imali veliki motiv i želju. Pravili smo greške koje možda ne bismo pravili u mirnijoj atmosferi. Jasno je da smo imali šanse u uvodu meča, kada smo mogli da napravimo i veću razliku. Takođe, potrošio nas je i duel sa Italijom, ušli smo u probleme sa isključenjima, skratila se rotacija… – istakao je Gojković.

Šta god da se dogodi danas u duelu sa starim rivalom, naši vaterpolisti znaju da je mart ključan mjesec u borbi za Olimpijske igre, jer je na redu kvalifikacioni turnir u Roterdamu.

– Bitno je da svi momci koji su ovdje, a i oni koji su ostali kući, zdravi i spremni dočekaju mart. Predstoji naporan klupski ritam, imaćemo dvije sedmice priprema za kvalifikacije. Moramo da uradimo sve da tada budemo makar na nivou na kojem smo sada – naglasio je Gojković.

Stefan Vidović vjeruje da bi Crna Gora mogla da igra na kartu rasterećenosti.

– Hrvati su htjeli titulu, vjerujem da bi to mogla da bude naša šansa, jer bi trebalo da je naš motiv veći – rekao je Vidović i dodao:

– Nije mala stvar biti treći u Evropi. Ne da nije mala stvar, nego mislim da bi bio veliki uspjeh u ovom trenutku. Da nam je neko ponudio treće mjesto na EP kada smo počeli pripreme, sigurno bismo svi to prihvatili – kazao je Vidović.

„Ajkule” su igrale sa Hrvatskom u grupi na EP, poražene su 11:10.

– Odigrali smo mnogo dobro do sada. Treće mjesto bi bilo nagrada za partije protiv Italije, pa i Mađarske, iako smo u polufinalu propustili neke svoje šanse. Obećavam u ime ekipe veliku borbu – zaključio je vaterpolista italijanske Ortiđe.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6787 pregleda