Crna Gora se priprema za mapiranje pogodnih lokacija za solarne i vjetroelektrane

    6 dana pre 83 pregleda Izvor: Balkan Green Energy News

Predstavnici Agencije za investicije i nevladinih organizacija The Nature Conservancy i Eco-Team potpisali su memorandum o saradnji na mapiranju lokacija za razvoj solarnih i vjetroelektrana u Crnoj Gori.

Crna Gora ima veliki potencijal za korišćenje energije vjetra i sunca, rekla je Dragana Mileusnić, direktorka programa za Jugoistočnu Evropu u The Nature Conservancy – TNC.

„Stoga je osnovna motivacija za mapiranje optimalnih lokacija za izgradnju solarnih i vjetroelektrana da se korišćenje ovih oblika energije u državi ubrza na održivi način, a time i značajnije doprinese procesu energetske tranzicije kao i energetskoj sigurnosti zemlje“, navela je Mileusnić.

foto- Agencija za investicije / LinkedIn

Mapiranje lokacija za razvoj solarnih i vjetroelektrana biće vođeno načelom zaštite životne sredine i društva, saopštio je Eco-Team.

Solarna i vetro tehnologija biće primjenjena na degradiranom zemljištu i na zemljištu koje ne služi drugim namjenama, ističu u organizaciji. Na taj način biće izbjegnuti sudski sporovi i kašnjenja projekata koji inače nastaju zbog ekoloških i društvenih razloga, stoji u objavi.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za investicije Goran Strahinja rekao je da je ta institucija posvećena promociji investicija u sektoru obnovljivih izvora energije i trasiranju puta Crne Gore ka energetskoj tranziciji i zelenoj ekonomiji.

Lokacije treba da odgovaraju investitorima, ali mora i da se zaštiti javni interes

„Kroz projekat mapiranja optimalnih lokacija na nacionalnom nivou za izgradnju solarnih i vjetroelektrana, država će dobiti mogućnost da usmjerava investitore ka onim lokalitetima koji imaju visok razvojno-ekonomski potencijal, a nizak potencijal rizika za životnu sredinu, poljoprivredno zemljište, turističke zone i kulturno nasljeđe, pri čemu će u potpunosti biti zaštićen javni interes“, objasnio je Strahinja.

Potencijalne lokacije treba da zadovolje ekološke, ekonomske, socijalne i tehničke kriterijume kako bi ovakva vrsta energetskih projekata bila održiva. Odnosno, da omoguće visoke performanse, uz minimalne troškove i bez negativnog uticaja na životnu sredinu.

Elektrane treba da budu locirane tako da se sačuva poljoprivredno zemljište, biodiverzitet i vizuelni kvalitet određenog predjela u zonama sa visokim potencijalima vjetra i sunčevog zračenja. Sa druge strane, elektrane treba da se nalaze u blizini postojeće elektro mreže, puteva i mjesta potrošnje.

Pristup mapiranju optimalnih lokacija za izgradnju solarnih i vjetroelektrana biće baziran na postojećoj metodologiji koju je koristio The Nature Conservancy u drugim zemljama.

Izvršni direktor Eko-tima Milija Čabarkapa rekao je da se kroz saradnju institucija i organizacija civilnog društva u mapiranju pogodnih lokacija dobijaju rješenja koja su atraktivna za investitore i koje istovremeno štite javni interes.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: