Crna Gora uskoro pokreće novi investicioni ciklus gradnjom jadransko-jonskog i autoputa ka Srbiji

    3 sedmice pre 237 pregleda Izvor: me.ekapija.com

Crna Gora će uskoro pokrenuti novi infrastrukturni investicioni ciklus nastavkom gradnje autoputa ka Srbiji i početkom gradnje jadransko-jonskog autoputa, najavio je predsjednik Jakov Milatović.

U okviru zvanične posjete Italiji, Milatović se sastao sa predstavnicima Unije Privrednih komora i kompanije Terna, sa kojima je razgovarao o jačanju ekonomskih veza između dvije zemlje. Sastanku je prisustvovala i predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić.

– Jačanje ekonomske saradnje i ekonomska diplomatija su u mom fokusu i to je glavni razlog mog susreta sa predstavnicima italijanske privrede. Geografska i kulturna bliskost Crne Gore i Italije su prirodna baza za snaženje ekonomskih veza. Čini mi se da je nakon izgradnje podvodnog elektroenergetskog kabla ekonomska saradnja među našim zemljama pomalo utihnula i mislim da je pravo vrijeme da je ponovo oživimo i osnažimo kako u oblasti energetike, tako i infrastrukture i turizma – kazao je predsjednik Milatović na sastanku sa predstavnicima Unije Privrednih komora.

On je podsjetio da je u 2022. u Crnoj Gori ostvaren priliv investicija od 57 mil EUR iz Italije dok je robna razmjena između dvije zemlje u prvih pola godine 2023. iznosila 129 miliona.

– Crna Gora će uskoro pokrenuti novi infrastrukturni investicioni ciklus nastavkom gradnje autoputa ka Srbiji i početkom gradnje jadransko-jonskog autoputa koji će nas od Hrvatske spojiti sa Albanijom i dalje Grčkom. Razmišljamo i o izgradnji LNG terminala u Luci Bar. Sve ovo su velike prilike za italijanske kompanije i naš interes je da sarađujemo sa preduzećima koja nam mogu prenijeti know how i pomoći nam da realizujemo ove projekte – ocijenio je Milatović.

On je predložio da se u saradnji sa Privrednom Komorom Crne Gore u narednom periodu organizuje Biznis forum u našoj zemlji, koji bi bio dobra prilika za unaprjeđenje sveobuhvatnih ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Imajući u vidu izuzetno značajnu investiciju kompanije Terna u Crnoj Gori – podvodni elektro-energetski kabl, predsjednik Milatović sastao se i sa izvršnom direktorkom te kompanije Đuzepinom di Fođa.

U razgovoru je istakao da je Crna Gora zainteresovana za kreiranje uslova za izgradnju drugog podmorskog energetskog kabla s Italijom čime bi postala energetsko čvorište koje povezuje Italiju sa zemljama Zapadnog Balkana.