Crnogorci pod istragom: Od Rusa tražili 100.000 eura za slovenački pasoš

    1 sedmica pre 259 pregleda Izvor: dan.co.me

Više državno tužilaštvo privelo je kraju istragu protiv četvorice crnogorskih državljana koji su osumnjičeni da su prošlog ljeta pokušali da od Rusa Andreja Mešerskog iznude 100.000 eura kako bi mu, navodno, sredili pasoš i ostala lična dokumenta Republike Slovenije

Kada je procijenio da ne može udovoljiti njihovom zahtjevu, Mešerski ih je prijavio policiji i 8. avgusta uhapšeni su Dragoljub Mićović (39), Nikola Radović (26), Balša Kosović (26) i Pljevljak Gojko Čavić, koji su osumnjičeni da su na organizovan način, po prethodno razrađenom planu, izvršili krivično djelo.

Nakon saslušanja kod sudije za istragu Vladimira Novovića, Mićoviću je određen pritvor zbog opasnosti da može ponoviti krivično djelo i opasnosti od bjekstva, dok se ostali brane sa slobode uz mjeru nadzora obaveznog javljanja policiji.

Mićović se i dalje nalazi u pritvoru, koji mu je poslednji put produžen rješenjem Vrhovnog suda jer istraga još nije okončana.

Kako se navodi u odluci suda, Čavić je upoznao Rusa sa Kosovićem, kojeg je predstavio kao osobu koja će uz novčanu nadoknadu od 20.000 eura da mu obezbijedi falsifikovana dokumenta.

“Za ovu uslugu mu je prethodno tražio 10.000 eura. Nakon nekoliko dana, po dogovoru, ruski državljanin je okrivljenom Čaviću predao nekoliko svojih fotografija koje je trebalo da se upotrijebe za lažni pasoš. Sredinom avgusta oštećeni im je dao još 13.600 dolara”, piše u rješenju o produženju pritvora Mićoviću.

Kada su preuzeli novac, Kosović, Radović i Mićović su 20. avgusta naoružani upali u stan Mešerskog, predstavljajući se kao policajci i optužujući ga da je ruski terorista.

Mićović i Radović su mu uperili pištolje u glavu i govorili „policija, policija“. Zatim ga je jedan od njih primorao da se spusti na pod, nakon čega je jedan od okrivljenih oštećenog počupao za kosu i tako mu podigao glavu sa poda i pokazao mu pasoš sa njegovom fotografijom i drugim imenom i prezimenom, govoreći mu da je lažan, da je on ruski terorista, da sve znaju o njemu i da će završiti u zatvoru. Nakon toga su pretresli stan i iz laptopa uzeli 11.400 dolara i 300 eura, a iz džepa 200, koji su stavili pored glave oštećenog i fotografisali ga mobilnim telefonom.

Nakon toga su ga pitali koliko je platio lažna dokumenta, odakle mu laptop i dva mobilna telefona, da li ima otvoren žiro-račun u banci i koliko novca ima na računu.

Potom su mu rekli da će mu, kao policajci, završiti da ne bude krivično gonjen zbog lažnog dokumenta ukoliko im za to da 100.000 eura u roku od sedam dana, prijeteći mu da ne smije da napusti Crnu Goru. Zatim su uzeli novac i rekli mu da ostatak od 90.000 eura preda u dogovorenom roku, nakon čega su sva trojica napustili stan.

Zatim se oštećeni sastao sa okrivljenim Kosovićem, koji mu je prijetio da će mu cijena biti veća ukoliko pokuša da ode iz Crne Gore, a govorio mu je i da su okrivljeni ozbiljni ljudi u policiji.

Pozivali su ga više puta i sastajali se s njim, da bi mu u jednom razgovoru predložili da im preda 50.000 eura i da će oni zauzvrat povući svu dokumentaciju iz policije, pri čemu im nije isplatio traženi novac, već je događaj prijavio policijskim službenicima.

“Policajci su zajedno sa oštećenim, koji je dogovorio susret sa okrivljenima kako bi im navodno predao novac, došli u restoran, gdje su uhapšeni”, piše u odluci suda.

Najnovije vijesti

Jak zemljotres pogodio Kipar

21. januara 2021. 18:04

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13483 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8037 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7211 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6770 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6534 pregleda
%d bloggers like this: