Crnogorska fudbalska liga vrijedi 22 miliona

  • 6 mjeseci pre
  • 225 pregleda
  • Izvor: RTCG

Telekom Prva liga, nacionalno klupsko fudbalsko takmičenje Crne Gore, u ovom trenutku vrijedi 22,4 miliona eura, dok je fudbaler Stefan Savić, reprezentativac Crne Gore i član Ateletiko Madrida, najvrijedniji crnogorski fudbaler.

Telekom Prva liga Crne Gore broji 10 klubova, u kojoj nastupa 246 fudbalera, od čega su 33 stranci, odnosno 13,4 odsto. Prosječna starost igrača je 24,6 godina.

Kada su u pitanju klubovi, najvrijedniji sastav ima šampion Sutjeska, čija je vrijednost 4,1 milion eura, dok je vrijednost igračkog kadra podgoričke Budućnosti 3,85 miliona eura. Fudbaler Budućnosti Petar Grbić, prema podacima Transfermarkta, specijalizovanog internet portala za tržišne vrijednosti fudbalera, najvrijedniji je igrač lige, čija je vrijednost procijenjena na pola miliona eura.

Bolji od Islanda, iza Srbije i BiH

Prema analizi portala Transfermarkt, Telekom Prva liga Crne Gore rangirana je na 45. mjestu na listi najvrednijih evropskih liga. Vrijednija je od nacionalnih šampionata Islanda, Litvanije, Kosova, Farskih Ostrva, Andore, Republike Irske, ali iza nacionalnih šampionata Estonije, Malte, Albanije, Luksemburga.

Od zemalja regiona, najboljeplasirana je Super liga Srbije, na 19. mjestu, Prva liga Hrvatske, na 20. mjestu, Prva liga Slovenije zauzima 32. poziciju, dok je Premijer liga BiH na 33. poziciji.

Savić vrijedi 35 miliona eura

Reprezentativac Crne Gore i član Atletiko Madrida Stefan Savić najvrijedniji je crnogorski fudbaler. Savić, koji je od strane Fudbalskog saveza Crne Gore proglašavan za najboljeg u posljednje tri godine, prema procjeni Transfermarkta, ”košta” 35 miliona eura. Savić je standardan u odbrani Atletika, a posebno se od njega mnogo očekuje ove sezone, kada je klub napustio iskusni Godin. Savić je i kapiten reprezentacije Crne Gore.

Kada su u pitanju ostali fudbaleri iz crnogorske reprezentacije, Stevan Jovetić, igrač Monaka procijenjen je na 10 miliona, dok Adam Marušić iz Lacija, „vrijedi“ sedam miliona eura. Od ostalih reprezentativaca Crne Gore, popularnih „hrabrih sokolova“, Luka Đorđević, član Lokomotive iz Moskve procijenjen je na četiri miliona, dok je Nikola Vukčević, član Levantea procijenjen na 2,5 miliona eura, Marko Janković iz italijanskog SPAL-a vrijedi 1,8 miliona eura, dok se vrijednost Aleksandra Boljevića i Marka Simića procjenjuje na 1,5 miliona eura.

Rekordna prodaja Marka Bakića 2012.

Kada su u pitanju transferi fudbalera iz crnogorske lige, rekord drži Marko Bakić, fudbaler Fiorentine. Njega je Mogren 2012. godine prodao Torinu za tri miliona eura. Da je budvanski klub u tom periodu itekako dobro poslovao, potvrđuje i transfer Petra Grbića iz Mogrena u Olimpiakos 2011. godine. Vrijednost transfera iznosila je milion eura. Osim Mogrena, Zeta je takođe primjer dobre transfer politike. Ovaj klub je 2005. godine Olimpiakosu prodao Marića za milion eura, da bi dvije godine kasnije Darko Marković prešao iz Zete u Pahtakor za 700 hiljada eura. Podgorička Budućnost je najbolju prodaju obavila u sezoni 2010/2011, kada je aktuelni crnogorski reprezentativac Fatos Bećiraj prešao u Dinamo iz Zagreba za obeštećenje od 650.000 eura.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.