Crnogorskom Pink Panteru osam godina zatvora zbog milionske pljačke

    10 mjeseci pre 209 pregleda Izvor: cdm.me

Crnogorski državljanin Milosav Vesković, za kojeg se pretpostavlja da je član kriminalne grupe „Pink Panter”, sklopio je sporazum s tužilaštvom Bosne i Hercegovine kojim je priznao krivicu za pljačke počinjene na teritoriji te zemlje, piše Jutarnji list.

On je priznao učešće u pljački transporta novca Pavlović banke iz Bijeljine, kao i u pokušaju pljačke novca čiji je vlasnik banjalučka Nova banka 2005. godine.

Tužilaštvo će na osnovu toga priznanja Sudu BiH predložiti da Veskoviću izrekne kaznu od osam godina zatvora. Vesković (41), uz crnogorsko, ima i državljanstvo Srbije, a u BiH su za njim godinama tragali u sklopu istrage protiv veće organizacije kriminalaca pod kodnim nazivom „Lutka“ saopšteno je iz tužilaštva.

Tom istragom u BiH obuhvaćeno je više od 30 osoba, uglavnom povezanih s pljačkama, trgovinom drogom i iznudama. Njih 13 je 2017. godine osuđeno na više od 100 godina zatvora.

Vesković je godinama bio nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu, a 2018. izručila ga je Hrvatska, nakon što je u Lepoglavi odslužio trogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena zbog p laniranja pljačke u Zagrebu.

U Hrvatskoj je uhapšen 2015, zajedno s trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su da su planirali napad na vozilo za prevoz novca. Za njim traga i Austrija zbog sumnje da je kao član bande „Pink Panter” u tri pljačke ukrao satove i nakitu vrijednosti od 1,5 miliona eura.

Kako je saopšteno iz Suda BiH, pritvor mu je određen zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo, ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna. Veskoviću je ukinuto jemstvo određeno rješenjem Suda BiH od 6. maja 2014, te mu se vraća iznos od 10.000 eura.

Jutarnji list navodi da se Veskoviću sudi pred Sudom BiH u predmetu „ Lutka“, a optužnicom, koja je podignuta 2014, bile su obuhvaćene 32 osobe. Svi oni, uključujući i Veskovića, teretili su se za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koju je predvodio Darko Elez.

Dok je trajao postupak protiv optuženih u predmetu „Lutka“, Vesković je pobjegao iz BiH, te je za njim raspisana potjernica. S obzirom na to da je u međuvremenu bio uhapšen u Hrvatskoj, gdje je i odslužio kaznu zbog planiranja pljačke u Zagrebu, on je izručen BiH. Trenutno se nalazi u pritvorskoj jedinici Suda BiH.

Optuženi Milosav Vesković, rođen 1978. godine u Kolašinu, državljanin Crne Gore i Srbije, u prisustvu advokata, u potpunosti je sporazumno priznao krivicu za krivična djela organizovanog kriminala i razbojništva, počinjena tokom 2005. godine.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predloženo izricanje kazne zatvora u trajanju od osam godina, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi stečene izvršenjem krivičnog djela saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6259 pregleda