Crnoj Gori prijeti zarazniji soj virusa

    1 dan pre 748 pregleda Izvor: rtcg.me

Institut za javno zdravlje saopštio je da je realno očekivati da zarazniji indijski soj, sada poznat pod nazivom „delta“, bude registrovan u Crnoj Gori, s obzirom da je nedavno potvrđen i u nekoliko država regiona.

Iz Instituta su kazali da je potrebno da dobro kontrolišemo granice i pažljivo pratimo širenje novih sojeva kako bismo spriječili širenje novog virusa i novi talas epidemije.

„Indijski soj B.1.617, sada poznat kao Delta soj SARS CoV2, sadrži dvije značajne mutacije koje su slične brazilskom i južnoafričkom soju. Zarazniji je, brže se širi i daje slične simptome kao i ostali sojevi SARS CoV2 (povišenu tjelesnu temperaturu, gubitak čula u kusa i mirisa, suv kašalj, umor, glavobolju…). Na osnovu kliničke slike nije moguće razlikovati neki određeni soj. Delta soj je rasprostranjen širom svijeta, već neko vrijeme je prisutan u Evropi, a nedavno je potvrđen u zemljama okruženja (Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji), pa je realno očekivati njegovo prisustvo i kod nasu predstojećem periodu“, kazali su iz IJZ.

Trebalo bi, kažu, biti spreman, čuvati se, poštovati protivepidemijske mjere (nositi masku, prati ruke i održavati dis-tancu) i vakcinisati se.

„Novije istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da su dvije doze vakcine učinkovite i protiv ovog soja u smislu zaštite od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Odjeljenje za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore među uzorcima koji su bili pozitivni na SARS CoV2 dosad nije utvrdilo postojanje sumnje na prisustvo delta soja u Crnoj Gori“, kazali su iz IJZ.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22204 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7642 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: