CZIP: Riješeno pitanje vlasništva Ulcinjske solane je pobjeda za prirodu

    1 sedmica pre 64 pregleda Izvor: PV Informer

Pitanje vlasništva Ulcinjske solane, jednog od ključnih problema za ovo zaštićeno prirodno dobro, konačno je dobilo svoj odgovor. Centar za zaštitu i proučavanje ptica ( CZIP ) pozdravlja odluku Savjeta za privatizaciju kojom je Ulcinjskoj solani potvrđen status državne svojine. Nakon više od 15 godina zalaganja za zaštitu ovog područja izuzetnog za boravak ptica i bogatog biodiverziteta, raduje nas vijest da je riješeno jedno od ključnih problema koje je usporavalo sve procese zaštite priode ali i ponovne proizvodnje soli.

Podsjećaju da je u cilju očuvanja bogatstva flore i faune, tradicije i imidža ovog područja, Ulcinjska solana proglašena Parkom prirode prije dvije godine. Upravo zbog neriješenog pitanja vlasništa izostalo je efikasno sprovođenje neophodnih mjera koje su trebale dovesti do poboljšanja statusa njene zaštite.

-Takođe, ovom odlukom, Crna Gora je potvrdila volju i kapacitet da ispuni obaveze prema Evropskoj Uniji i dostigne internu spremnost za zatvaranje poglavlja 27, s obzirom na to da je adekvatno upravljanje solanom upravo jedan od uslova- navode iz CZIP.

Današnja odluka je, ističu iz CZIP, još jedan korak naprijed i dobijena bitka za prirodu, ali ne smijemo zaboraviti da Ulcinjska solana kao poluprirodni eskositem može preživjeti i zadržati epitet „ptičjieg raja“ samo ukoliko se sprovedu potrebne aktivnosti, te da nas zahtjevan posao sa ciljem očuvanja ovog važnog ekosistema tek čeka.

-Dok ne budemo imali stručnog, iskusnog i trajnog upravljača, ne možemo govoriti o očuvanju Solane u pravom smislu. Zbog toga, sledeći korak koji očekujemo od nadležnih institucija jeste ispravna odluka i kada je riječ o budućem upravljaču- ističu iz CZIP.

Najnovije vijesti

U nedjelju do 40 stepeni

31. jula 2021. 22:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 23442 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 10748 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 9215 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 8626 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8489 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 8118 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7694 pregleda
%d bloggers like this: