DA LI BI BOJKOT IZBORA BIO DOBRA ODLUKA? – Može li se opoziciji ponoviti Nikšić?

    2 godine pre 422 pregleda Izvor: vijesti.me

Opozicija ne može sebi priuštiti izlazak na još jedne izbore bez dogovora koji bi garantovao elementarne uslove za fer i demokratsko glasanje, ali ne smije bez demokratske borbe dozvoliti uvođenja jednopartizma u Crnoj Gori. Ovo poručuju predstavnici opozicionih partija odgovarajući na pitanje da li bi bojkot izbora, koji je najavljivan iz više partija i u više navrata, bio dobra odluka i da li mogu sebi priuštiti da im se ponovi Nikšić gdje trenutno u lokalnom parlamentu nema opozicije. Sve opozicione partije bojkotovale su lokalne izbore u Nikšiću nakon što je najavljeno da će čelnici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević biti uhapšeni zbog navodnog učešća u pokušaju državnog udara, što je dovelo do toga da su svi odbornici u nikšićkom parlamentu iz vlasti.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović smatra da je “Nikšić DPS-u prepušten bez ikakve borbe od strane DF-a, na čije insistiranje je opozicija bojkotovala izbore u toj opštini”

“Demokrate bez borbe neće dozvoliti uvođenja jednopartizma u Crnoj Gori”, kaže Bogdanović i dodaje da bi, ukoliko bi do bojkota izbora došlo, kompletna opozicija trebalo da pripremi plan pobune građana i birača protiv namjere DPS-a da, kako navodi, pokrade izbore i uvede jednopartijski sistem.

Opozicija, dodaje Bogdanović, ne bi smjela legitimisati izbornu krađu i prihvatiti učešće na izborima prema pravilima koja diktiraju, kako navodi, “najveći balkanski manipulatori”.

“Samo mi kažite da li iko normalan može prihvatiti učešće u jednom izbornom procesu pri činjenici da su jedna stranka i njeni odbornici kupljeni klasičnom političkom korupcijom u opštini Kotor, nakon čega je DPS pravnim nasiljem, ne poštujuci odluke Upravnog suda preuzeo vlast i opoziciji oteo teško stečenu izbornu pobjedu, uz direktnu i indirektnu pomoć dva opoziciona subjekta na lokalu, jednog koji je otvorio krizu i drugog koji je posao završio do kraja. Pritom, ovakvo nasilje su realizovali u atmosferi totalne tišine od strane većine opozicionih subjekata sa državnog nivoa, koji su ćutke predali Kotor, baš onako kako su predali i Nikšić”, poručuje Bogdanović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović kaže da opozicija mora imati u vidu, kako navodi, nekoliko činjenica. Da se DPS nalazi u velikoj krizi i padu, koji pokušavaju da zaustave namještenim anketama.

“Razlozi su mnogi, a prije svega atak na SPC i tradicionalnu Crnu Goru, presude liderima DF-a, ponižavanje Crne Gore na spoljnopolitičkom planu, fašizacija društva kroz progon srpskog naroda, kao i razotkrivanje brojnih afera, od koverte do Milana Roćena. Iz gole nemoći i pokušaja da se vrate ‘u sjedlo’ posljednja diktatura u Evropi sve snažnije poteže svoje jedino preostalo političko oružje – partijsko tužilaštvo, sudstvo i druge represivne metode vladanja. Imamo na silu i nezakonito izabrani Sudski savjet, kao i Savjet Agencije za sprečavanje korupcije, Savjet RTCG-a, nezakonito izabranu predsjednicu Vrhovnog suda, poslušnike u tužilaštvu, policiji, a to je samo znak da se taj politički monstrum, kao i svaki drugi totalitarni režim, pokušava sačuvati represijom i zloupotrebom državnog aparata”, tvrdi poslanik Fronta.

“Zato, čitava opozicija mora izvući pouke iz posljednjih dešavanja i biti spremna na svaki metod političke borbe i demokratskog otpora. Svakako, jedan od najefektnijih oblika suprotstavljanja režimu može biti bojkot parlamentarnih izbora, s tim što se mora analizirati koliko se jedan ovakav režim uopšte obazire na takve poteze, a i pitanje je da li bi svi u opoziciji bili spremni na to”, kaže on.

Zeković: Jednopartijski izbori ne bi nikome donijeli korist

Iz Socijaldemokratske partije poručuju da je sveobuhvatni politički dijalog vlasti i opozicije jedini put za prevazilaženje postojećeg stanja. “Alternativa je paraliza političkog sistema koja neminovno vodi u potpunu političku nestabilnost i bojkot izbora”, kaže za “Vijesti” potrpedsjednik SDP-a Bojan Zeković.

“Nadamo se da vlast neće ući u taj nivo političkog sljepila”, dodaje on.

Opozicija, kaže Zeković, ne može sebi priuštiti izlazak na još jedne izbore bez dogovora koji bi garantovao elementarne uslove za fer i demokratske izbore.

“Da opozicija neće pod ovakvim izbornim uslovima izaći na izbore i to je više puta ponovljeno javno, od svih relevantnih političkih partija u crnogorskoj opoziciji. Vjerujem i da su odgovorniji u vlasti duboko svjesni situacije, poruka iz medjunarodne zajednice i da bi ovakav scenario bio štetan za Crnu Goru, jer jednopartijski izbori ne bi donijeli korist bilo kome, pa ni njima”, zaključuje potredsjednik SDP-a.

Najnovije vijesti

Za pet godina otišlo 150 ljekara

27. novembra 2021. 07:15

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29434 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12870 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12220 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11987 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11699 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11004 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10427 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10259 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9067 pregleda
%d bloggers like this: