DAMJANOVIĆ: OVA VLADA SAMO USPJEŠNO SANIRA POSLJEDICE DJELOVANJA BIVŠIH KRIPTOALHEMIČARA I TZV. EKSPERATA!

    2 godine pre 349 pregleda Izvor: PV Informer

Reagovanje Ministarstva finansija na tekst “Evropa sad: Damjanović da podnese ostavku nakon dokaza o favorizovanju Prve banke i prikrivanju odluka Vlade”

Jučerašnje takozvano „otkriće“ javnih podataka i to iz javnih zaključaka Vlade, od strane jedne NVO, o tome kako je plaćena, davno dospjela rata za inače, sa zakonskog aspekta, vrlo upitan posao korišćenja kredita iz Abu Dabi fonda, očajnički je pokušaj da se nanese šteta Ministarstvu finansija, Vladi i državi koji odgovornom politikom moraju da saniraju posljedice djelovanja bivših kriptoalhemičara i tzv. eksperata.

Naime, protok vremena od gotovo dva mjeseca, od kada su javno donijeti zaključci Vlade o kojima se raspravljalo na nekoliko sjednica, u maju i junu, pa do danas kada je „otkrivena“ inače potpuno javna, legalna i jedino moguća transakcija, jasno govori o bezuspješnom pokušaju koordinacije jedne NVO i jedne novoformirane političke grupacije da umanje dostignuća u radu 100 dana Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija, u kojima smo se nažalost bavili i bavićemo se ispravljanjem grešaka, srećom bivših, političkih i finansijskih stručnjaka.

Naime, očigledno namjernim nečinjenjem i neplaćanjem duže od godinu dana dospjele obaveze prema Abu Dabi fondu, doveli su do toga da Crnu Goru dijele dani od pada garancija i gubitka budžeta od 25 miliona evra.

No, možda je u tom padu garancija bio i neki obećavajući procenat, kojem su se nadali. Ministarstvo finansija se svakako neće baviti tom vrstom istrage, ali nadležni organi sigurno hoće.

Srećom, nova Vlada je transparentno i prioritetno, štiteći javni interes do kraja, izmirila dospjele obaveze i sačuvala budžet od kolapsa, uostalom kao što ga čuva svaki dan od posljedica štetne politike bivših ‘eksperata’, sada političara u pokušaju koji su za nešto više od godinu dana uspjeli da naprave budžetsku „rupu“ od gotovo 300 miliona evra.

Dakle, nakon što je volšebno ugašen inače nezakonito otvoren račun kod Prve banke, još prošle godine, niko nije mrdnuo da se problem riješi.

A uz malo znanja i volje to smo završili, prostom i jedinom mogućom transakcijom koje dozvoljava trezorsko poslovanje, o kom dotični znaju taman koliko i da isplaniraju ozbiljan budžet – što smo imali priliku i da vidimo u ranijem periodu.

Konačno, radi pojašnjenja – naloženo je toj istoj Prvoj banci da namjenski otvori poseban račun, prenese sredstva koja su bila na ugašenom računu kod nje, plati se dospjela rata, i namjenski jednokratni račun se ugasi.O sačuvanoj reputaciji države, koja je ipak na vrijeme izmirila svoje obaveze, i činjenici da je zajmodavac, po prvi put u direktnom kontaktu sa MF, prihvatio izvinjenje zbog neplaćanja obaveza od strane bivše administracije, kako bi danas mogli da nastavimo sa redovnom izmirivanjem obaveza, ne treba posebno ni govoriti.

No, kreatorima ovog koordinisanog napada u pokušaju, to vjerovatno nije ni bitno, kao što je, na drugoj strani svakom dobromislećem građaninu važno da se istjera na čistac kako saga oko Abu Dabi kredita koja traje više godina, tako i ostala razna davna, i ne tako davna nepočinstva prethodnika koja ova Vlada i Ministarstvo finansija beskompromisno otkrivaju i transparentno saopštavaju.

Dakle, navodi iz saopštenja “Otkriće NVO Akcije za socijalnu pravdu da je manjinska vlada odlučila da u Prvoj banci otvori račun za plaćanje rata kredita prema Abu Dabi fondu samo je još jedan u nizu alarmantnih pokazatelja da se navodna transparentnost Vlade svodi na tragikomične prenose sjednica, kao šarade kojom se ukrivaju kontroverzne odluke” jasno govori da je riječ o dezinformaciji sa ciljem doskreditacije 43. Vlade i Ministarstva finansija.

Uostalom, isto je lako provjeriti imajući u vidu da je Vlada je na sjednici 17. juna usvojila Predlog za izmjenu zaključaka Vlade Crne Gore broj: 04-3020/2 od 26. maja 2022. godine sa sjednice od 20. maja 2022. godine, čime će se stvoriti administrativno-pravni preduslovi za otplatu dva polugodišnja anuiteta po osnovu Ugovora o zajmu za realizaciju projekta ADMAS, u ukupnom iznosu od 2.853.875,93 USD i izbjeći realni rizik da davalac zajma – Abu Dabi fond zatraži plaćanje ukupnog duga jednokratno, što u ovom trenutku iznosi do 24,0 miliona USD. Ministarstvo finansija je, između ostalog, zaduženo da otvori poseban devizni račun kod Prve Banke Crne Gore, na koji će se prenijeti sredstva sa privremenog računa i nakon toga dospjeli anuiteti preusmjeriti Abu Dabi fonda.