ДАМЈАНОВИЋ: РАЗМОТРИЋЕМО МОГУЋНОСТ РУДАРЕЊА БИТКОИНА У ПЉЕВЉИМА

    2 godine pre 4145 pregleda Izvor: PV Informer

Пљевља су град који производи велике количине електричне енергије. Један од главних ресурса за рударење Биткоина је управо електрична енергија, па би наша општина могла да размотри идеју о рударењу Биткоина.

Свијет је све више дигитализован и криптовалуте играју веома интересантну улогу, а рударење је важан дио тог система.

Биткоин је криптовалута у облику електронског новца. То је децентрализована дигитална глобална валута, без централне банке, која може бити послата од корисника до корисника на Биткоин мрежи без потребе за икаквим посредницима.

Биткоин се добија као награда за обављање процеса који се назива рударење. Рударење је највише заступљено у Русији и САД.

Биткоин често називају дигиталним златом. Попут злата, Биткоин се не може створити произвољно, већ захтјева одређену врсту рада. Док се злато физички извлачи из земље, биткоин мора бити изрударен помоћу огромне рачунарске моћи. Рударење Биткоина изводе рачунари велике снаге, а резултат рударења је двострук. Прво, када рачунари ријеше сложене математичке проблеме, на Биткоин мрежи, они производе нове Биткоине. Друго, решавајући рачунарске математичке проблеме, рудари чине платну мрежу Биткоина поузданом и сигурном провјером њених трансакцијских података.

Изрударено је 19 милиона Биткоина. Предвиђа се да ће се производња Биткоина завршити 2140. године. Укупна количина Биткоина је ограничена и не може прећи 21 милион. Вриједност Биткоина прије десетак година се мјерила у евро центима, док данас вриједи око 20 000 евра, с тим да је прошле године, прије економске кризе 1 Биткоин вриједио близу 70 000 евра.

За рударење Биткоина користе се посебне машине „Bitmain miners“. Неке свјетске компаније се баве продајом ових мајнера при чему их пакују у један огроман контејнер са свим потребним инсталацијама и тако га транспортују до купца. Тај контејнер би коштао око 300 000 евра. Мјесечни приход би био отприлике 15 000 евра по садашњој ниској цијени Биткоина. По регуларним цијенама електричне енергије за потрошњу мајнера морали би одвојити мјесечно око 6000 евра. По садашњој ниској цијени Биткоина улагање би се исплатило за мање од три године. Чувањем изрудареног Биткоина и чекањем да се исти прода по већој цијени од садашње дошли би до много већег профита. Претпоставка иде у том правцу да би се за, највише двије године, ова инвестиција отплатила.

За контролу рада мајнера било би упошљено десетак људи. Многе државе се већ годинама баве скупљањем Биткоина као и многе свјетске компаније. Све ово указује на велики потенцијал рударења Биткоина.

Борићемо се за валоризацију сваког потенцијала који може да обезбиједи радна мјеста и конкретну добит за нашу општину.

ДРЖИТЕ НАС ЗА РИЈЕЧ!

Илија Дамјановић, стручни сарадник побједничке коалиције „Демократски фронт – За будућност Пљеваља – Милан Лекић“