“Dan kada je pogubljen NAJVEĆI MEĐU LJUDIMA”: Veliki PRAVOSLVNI PRAZNIK koji se provodi u POSTU

    11 mjeseci pre 241 pregleda Izvor: Kolektiv

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave sjećanje na Usekovanje glave Svetog Jovana, ili praznik u narodu poznatiji kao jesenji Sveti Jovan.

U vrijeme Svetog Jovana Preteče Galilejom je vladao Irod Antipa, sin starog Iroda koji je, kada je čuo od mudraca da će se roditi Hristos, car nad carevima, naredio da se ubije 14.000 dječaka, beba i djce do 2 godine.

Irod Antipa otjerao je svoju zakonitu ženu i sebi za ljubavnicu uzeo svoju snahu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je tada još bio živ.

Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Кrstitelj i silno grdio Iroda. Irod ga je zbog te kritike bacio utamnicu, ali se plašio da ga pogubi, jer je narod volio Jovana i silno ga poštovao. Irodijada, koja je željela Jovanovu smrt, nagovorila je svoju ćerku Salomu, da prilikom jednog pira u palati plesom i igrom zavede svog strica. Saloma je igrala, a njena lepota zanijela je već pijanog i pokvarenog Irodan. On joj je obećao da će joj dati šta god želi, pa makar to bilo i pola carstva.

Nagovorena od majke, Saloma je tražila glavu Jovana Krstitelja. Irod je tako i naredio. Jovana su posjekli u tamnici i njegovu glavu donijeli na tanjiru.

Učenici Jovanovi noću su uzeli tijelo svoga učitelja i časno ga sahranili, ali je Irodijada izbola iglom jezik Jovanov, a glavu zakopala na neko nečisto mjesto.

Svi vinovnici ovog zločina završili su strašno – Saloma je poginula na rijeci Suli, dok su Irod i Irodijada svrgnuti sa prijestola i proveli život u bijedi i poniženju.

SVETAC KOJI NAJBRŽE POMAŽE

Sveti Jovan je posljednji prorok Starog i prvo prorok Novog zavjeta. Preteča i Krstitelj Gospodnji u pravoslavnoj crkvi zauzima posebno mjesto. On je najveći rođeni od žene na zemlji. Crkva ga u toku godine slavi nekoliko puta – njegovo začenje, rođenje, Sabor svetog Jovana Krstitelja na drugi dan Bogojavljenja, zatim Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, kao i prvo, drugo i treće obretanje glave.

Čitavim svojim životom Jovan Krstitelj je svjedočio za Gospoda, bio je njegov prorok i onaj koji mu je prethodio. Njemu je pripala čast da u Jordanu krsti Hrista.

Ava Justin Ćelijski govorio je da je zato Usekovanje drugi Veliki petak, jer su na pravi Veliki petak ljudi pogubili Boga, a na ovaj drugi su pogubili najvećeg čovjeka.

Pravoslavni hrišćani danas svejedno poste jer je srijeda.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6265 pregleda