Dan rudara slave samo vlasnici i direktori

    2 meseca pre 741 pregleda Izvor: dan.co.me

Radnici rudnika u Crnoj Gori imaju malo razloga za slavlje. Tako tvrde zaposleni i predstavnici sindikata. Za razliku od njih, vlasnici i direktori preduzeća koja upravljaju Rudnikom boksita, Rudnikom uglja, Rudnikom olova i cinka i te kako imaju razloga za slavlje. Naime, ta tri rudnika su u poslednje dvije godine imala čist profit od oko 33 miliona eura.

Rudnici boksita kojim upravljaju Uniprom metali Veselina Pejovića su u 2018. i 2017. godini zaradili 11 miliona. Gradir Montenegro koji upravlja Rudnikom olova i cinka 9,3 miliona, a Rudnik uglja kojim gazduje država preko Elektroprivrede 13 miliona eura.

Dan rudara Crne Gore ustanovljen je povodom prve tone rude koja je daleke 1948. godine iskopana na području Župe nikšićke. Tada je i otvoren Rudnik boksita, čiji radnici danas imaju malo razloga za slavlje svoga dana. Ipak, danas će se okupiti i u znatno manjem broju nego što je to bio slučaj do prije desetak godina i skromno proslaviti. Firma je svojevremeno imala više od 1.200 radnika, sada, nakon stečaja i privatizacije, višestruko manje. Brano Ivanović koji je čitav radni vijek proveo je u Boksitima i to u jami Seoca, sada, deset godina nakon što je stekao penziju naglašava da mu je žao kolega koji još uvijek rade.

– Odavno u Nikšiću nema Dana rudara. Ne mogu slaviti radnici koji su obespravljeni i uz to rade u rizičnim uslovima, daleko gorim nego što smo mi svojevremeno radili. Eksploatacija rude iz Župe se vrši nemilice, samo radi zarade i vrlo brzo na tim kopovima neće ostati ništa – kaže Ivanović.

Nakon stečaja imovinu nekadašnjeg rudarskog giganta kupila je privatna firma Uniprom metali. Proizvodnju su sa više podizvođača pokrenuli na nekoliko kopova, a trenutno se vrši jamska eksploatacija u Seocima i Zagradu, i na površinskom kopu u Štitovu dok je u pripremi Đurakov Do.

Predsjednik sindikalne organizacije u Rudniku uglja Miladin Sekulić upozorava da rudari Dan rudara dočekuju sa najnižom prosječnom zaradom u poslednjih deset godina.

– Poslovodstvo Rudnika uglja Pljevlja sve više vodi računa o interesima vlasnika kapitala, a sve manje o interesima zaposlenih. Kada se napravi poređenje sa periodom posle osamdesete godine, da se zaključiti da su rudari živjeli srećnije sa mnogo većim zaradama, mnogo su bili bolji uslovi za rješavanje stambenih pitanja, bolji su bili uslovi rada i rudari su imali menzu gdje se služio topli obrok. Umjesto da svake godine poboljšavamo uslove rada i da nam zaposleni mogu pristojno živjeti od svoje zarade, mi se najviše volimo pohvaliti koliko smo ostvarili dobiti u poslovanju i koliko smo poslali novca u Podgoricu. Naravno da naša sindikalna organizacija podržava razvoj i pozitivno poslovanje Rudnika uglja, a poslovodstvo treba da uvaži činjenicu da su radnici ti koji stvaraju kapital. Očekujemo da poslovodstvo uvaži naše interese, i da sledeće godine dočekamo Dan rudara sa boljim zaradama i boljim uslovima rada – kazao je Sekulić.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6967 pregleda